Jubilejný ročník Beh Devín-Bratislava s rekordnou účasťou a viacerými novinkami

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 14:48 • 2 min
Jubilejný ročník Beh Devín-Bratislava s rekordnou účasťou a viacerými novinkami

Bratislava – Po nedávnom maratónskom víkende bude v Bratislave v nedeľu 9. apríla ďalší bežecký sviatok. Národný beh Devín – Bratislava oslávi svoj 70. ročník s rekordnou účasťou a viacerými novinkami.

slovakia

left justify in out

"Máme prihlásených 6824 pretekárov a možno prekročíme hranicu 7000, pretože ešte je možnosť prihlásenia sa. Pri tomto jubileu sme pripravili niekoľko noviniek. Hodnotnou je publikácia, ktorú dostanú všetci účastníci, podobne aj výročnú medailu. V priestore cieľa bude fotografická výstava z histórie podujatia i kultúrny program," povedal na stredajšej tlačovej konferencii Peter Vojtko, riaditeľ Správy telovýchovných a rekreačných zariadení Bratislavy, ktorá s hlavným mestom je 25. raz organizátorom tohto najstaršieho atletického podujatia na Slovensku.

 

Podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala patrí tento beh k vrcholom športového života v hlavnom meste a 70. ročník s rekordnou účasťou je dôkaz úspešnej tradície. "Tá vznikla na počesť výletu štúrovcov na Hrad Devín. Tí asi tiež odtiaľ bežali, pretože nezaplatili útratu v krčme," s úsmevom pripomenul primátor históriu vzniku podujatia. Zároveň potvrdil svoju aktívnu účasť i snahu bežať 11.625-metrovú trať pod 55 minút.

 

Medzi kvalitnými pretekármi nebudú chýbať vlaňajší víťazi: Keňan Joel Maina Mwangi (34:11 min.) a Maďarka Zita Kácserová (40:24). Najviac prihlásených je zo Slovenska 6612 a z ČR 56. Napríklad po 12 bežcov príde z Ukrajiny a USA, po dvoch z Číny a Mexika. Celkove organizátori evidujú účastníkov z 23 krajín.

Je to podujatie pre všetky vekové a výkonnostné kategórie mužov a žien. Deti a začínajúci rekreační bežci nad 16 rokov absolvujú Malý Devín v dĺžke 2600 metrov. Opäť nebude chýbať súťaž firemných a školských tímov.

 

Nesrovnal, Vojtko a víťaz tohto behu v roku 1972 Anton Javorka na tlačovej konferencii pokrstili knihu Národný beh Devín – Bratislava. Miroslav Bobrík a František Seman v nej textom a obrazom dokumentujú 70 ročníkov v 96-ročnej histórii podujatia.

 

Stalo sa už peknou tradíciou, že organizátori Národného behu Devín - Bratislava každý rok prichádzajú s ponukou noviniek, ktorými obohacujú vyhľadávané podujatie. Tento rok to bude napríklad veľkoplošná obrazovka v cieľovom priestore na Vajanského nábreží, na ktorej môžu diváci sledovať najdôležitejšie momenty z trasy spod devínskeho hradného brala až do cieľa. Tak isto zástupcovia STARZ-u prisľúbili zvýšiť počet autobusov, ktoré budú voziť účastníkov na štart do Devína i deti na Malý Devín pod Most Lafranconi.

Štartérom Malého Devína bude olympijský víťaz v chôdzi na 50 km v Rio de Janeiro Matej Tóth, ktorý túto vzdialenosť s deťmi aj odbehne. Keďže Devín - Bratislava patrí k bežeckým akciám, na ktorých môžu rodičia a priatelia škôl vybojovať dvojnásobný počet bodov pre celoslovenskú školskú súťaž o štatút Športovej akadémie Mateja Tótha, jeho prítomnosť môže byť pre mnohých váhavcov dobrým podnetom, aby na tohtoročnú edíciu Devína prišli behať a bojovať o šancu získať pre svoje deti podporu Športovej akadémie Mateja Tótha.

 

Národný beh Devín - Bratislava je aj podujatím, na ktorom pravidelne štartujú špičkoví vytrvalci zo Slovenska i zo zahraničia. Hoci sa na ňom neevidujú traťové rekordy, pretože jeho dĺžka sa mnohokrát v histórii menila, víťazný čas sa už dávnejšie meria iba na 11 km.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona