Jubilejnú 10. Detskú Univerzitu Komenského ukončilo promóciou 274 študentov

NETKY.SK • 23 August 2012, 07:12 • 2 min
Jubilejnú 10. Detskú Univerzitu Komenského ukončilo promóciou 274 študentov

Jubilejnú 10. Detskú Univerzitu Komenského ukončilo promóciou 274 študentov - Zaujímavosti Záverečnou prednáškou a slávnostnou promóciou vyvrcholil dnes v Aule Univerzity Komenského v Bratislave 10.

slovakia

left justify in out

img

Záverečnou prednáškou a slávnostnou promóciou vyvrcholil dnes v Aule Univerzity Komenského v Bratislave 10. ročník Detskej Univerzity Komenského. Tému "Prečo nám peľ prezrádza zdravé prostredie?" detským študentom v priblížil rektor UK Karol Mičieta. "Vyhýbal som sa mnohých odborným termínom, pretože to vyžaduje znalosti z chémie, ekotoxikológie, ekológie, samozrejme, z botaniky," komentoval prednášku pre TASR a zároveň priznal, že v súkromnom rozhovore sa ho malí zvedavci pýtali aj na mutácie.

Mičieta zhodnotil sedemtýždňové vzdelávanie detí, ktoré na DUK získavali informácie prijateľnou a príťažlivou formou, slovami: "Nové poznatky sa stále uplatňujú až vtedy, keď ich vieme pochopiť, vieme ich pochopiť v práci, diskusii, kolektíve, priateľskom tvorivom ovzduší."

Tento rok sa na DUK prihlásilo 370 mladých študentov. Po poslednej prednáške si 274 z nich prevzalo absolventské diplomy. Získali ich len deti, ktoré sa zúčastnili aspoň na piatich z ôsmich tohtoročných prednášok. V rámci nich mohli nájsť odpovede napríklad na otázky - prečo potrebujeme prezidenta a aké sú jeho práva a povinnosti, prečo je krv najvzácnejšia tekutina, prečo je odliv a príliv, prečo lietadlo letí alebo prečo sa dá rakovina liečiť. "Som tu druhý raz a veľmi sa mi tu páči, pretože nás tu ani neznámkujú. Naučila som tu veľa vecí, sú tu milí profesori a profesorky, aj zaujímavé workshopy, napríklad tanečný," prezradila čerstvá absolventka DUK, 11-ročná Katarína z Bratislavy.

"Do istej miery sa mi splnil sen. Keď som začínal s Detskou univerzitou, tak sme mali deväť prednášok každú stredu a vždy som si hovoril, že by bolo úžasné, keby sa mi podarilo naplniť pre našich mladých študentov celé leto," konštatoval pre TASR riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura. "Dnes je detská univerzita vybratá Európskou úniou ako jedna z piatich vzorových univerzít v celej Európe, sme členmi veľkého európskeho projektu Catalyst. Je to obrovská pocta, ale to podstatné je, že už máme niekoľko tisíc absolventov a určite z nich prevažná väčšina končí v univerzitných laviciach," zdôraznil.

V rámci jubilejného 10. ročníka DUK si mladí študenti mohli užiť aj bohatý dobrovoľný program sprievodných podujatí a obľúbených workshopov. K tradičným aktivitám patril kariérny, architektonický a hip-hopový workshop, exkurzie a tvorivé dielne v Slovenskej národnej galérii a Slovenskom národnom múzeu, šachový a army workshop či hodina otázok v parlamente.

Detská Univerzita Komenského vznikla v roku 2003 z iniciatívy riaditeľa Divadla Aréna Juraja Kukuru. Každoročne ju môžu v júli a auguste absolvovať deväť- až 14-ročné deti, ktoré študujú za podobných podmienok ako vysokoškolskí študenti. Témy prednášok vychádzajú z profesijného zamerania prednášajúcich - univerzitných profesorov, docentov a vedeckých pracovníkov, sú však prispôsobené veku a záujmom detí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies