Jubilant Maroš Hečko sa venuje širokej škále umeleckých aktivít

NETKY.SK • 17 Január 2017, 12:15 • 2 min
Jubilant Maroš Hečko sa venuje širokej škále umeleckých aktivít

BRATISLAVA – Scenárista, hudobník, producent a spisovateľ Maroš Hečko sa v stredu 18. januára dožíva 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Slovenskú hudobnú scénu obohatil ako spevák a textár formácii Free Faces, Bezmocná hŕstka a Home Made Mutant. Do literatúry prispel napríklad dielami Teplo, ktoré nemám rád (1995), Metrofóbia (2012) alebo Kandidát – Denníky z odpočúvania (2012). Posledný menovaný román sa dočkal úspešného filmového spracovania (2013), na ktorom Maroš Hečko pracoval ako scenárista a producent.

 

Narodil sa 18. januára 1967 v Bratislave. Je absolventom Filmovej a televízne fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU), kde niekoľko rokov aj prednášal. Od roku 1998 bol spevákom skupiny Free Faces, s Bezmocnou hŕstkou a neskôr so zoskupením Home Made Mutant vydal viac ako desať albumov. Ako hudobný producent sa podieľal na vzniku mnohých albumov, medzi inými interpretov Roberta Rotha, Martina Burlasa alebo Wedding Band.

 

Knižnou prvotinou Maroša Hečka je zbierka poviedok Teplo, ktoré nemám rád (1995) s ilustráciami Mareka Ormandíka, ktorá sa dostala do kolekcie Najkrajšie knihy Slovenska 1995. Marek Ormandík mu ilustroval aj multimediálny poetický projekt Home made mutant – Pitbull report (2005), ktorý predstavuje kombináciu knihy a CD s básňami a tiež sa dostal do kolekcie Najkrajšie knihy Slovenska 2005.

 

V roku 2012 vyšiel Hečkovi v spoluautorstve s Michalom Havranom román Kandidát - Denníky z odpočúvania, ktorý je satirickou analýzou spoločnosti manipulovanej mocnými a bohatými. V rovnomennom cynickom trileri sa v hlavnej úlohe na filmovom plátne predstavil Marek Majeský. Hečkovu bibliografiu dopĺňajú prózy Vyhorení (2012) a Obvinenie (2014) a básnická zbierka Metrofóbia (2012).

 

Ako filmový scenárista debutoval celovečernou komédiou Na krásnom modrom Dunaji (1994). Spolu s Danielom Rihákom vytvoril dokumentárny film o dvojici muzikantov Andrejovi Šebanovi a Antonovi Kubasákovi Natočme ten západ slnka, ktorý mal premiéru na MFF Bratislava v roku 2006. Na tento film nadviazali hranou experimentálnou snímkou Smog (2008) o jednom dni hudobníka, ktorý netradičným spôsobom prežíva deň svojich narodenín. Scenár napísal tiež ku krátkometrážnemu filmu Onemanshow (2010), k spomínanému Kandidátovi (2013) a k poviedkovej snímke Strach (2014).

 

Medzi jeho projekty patrí festival krátkych filmov Azyl a audiovizuálny server Bizarrepublic. Od roku 2012 pôsobí Maroš Hečko ako šéfdramaturg Rádia_FM, s ktorým rozbehol projekt Demovnica pre začínajúce slovenské kapely. V roku 2013 prvýkrát spolu s rádiom Devín vytvorili trojdňový hudobný festival v priestoroch Slovenského rozhlasu v spojení s odovzdávaním hudobných cien Radio_Head Awards.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona