J.SLOTA: Z polície odchádza kvôli Spišiakovi tisícka "zhnusených" policajtov

NETKY.SK • 31 Január 2011, 07:53 • 2 min
J.SLOTA: Z polície odchádza kvôli Spišiakovi tisícka "zhnusených" policajtov

J.SLOTA: Z polície odchádza kvôli Spišiakovi tisícka "zhnusených" policajtov

slovakia

left justify in out

img

Z polície odchádza tisícka policajtov "zhnusená" z reformy prezidenta Policajného zboru (PZ) SR Jaroslava Spišiaka. V tlačovom vyhlásení to pre TASR uviedol predseda SNS Ján Slota, ktorý to odhaduje na základe listov samotných policajtov.
      "Obracajú sa na nás desiatky policajtov, ktorí sú zdesení pomermi, ktoré v súčasnosti panujú v Policajnom zbore SR," uviedol Slota. Reformu v PZ považuje za nedomyslenú. "Orientačné hodnotenia policajtov, kde chýbajú konkrétne kritériá, policajt povinný postaviť sa na ulici pred kus ľadu a upozorňovať naň vodičov – to sú len dve perly z chystaných nových pravidiel pre policajtov," zdôraznil predseda SNS.
      "Policajný prezident sa nedávno verejne pochválil trojtýždňovým školením vo Veľkej Británii. Ak je pán Spišiak aspoň trochu súdny človek, verím, že tam zistil, že by v Británii nemohol robiť ani len strážmajstra, nieto ešte plukovníka alebo dokonca policajného prezidenta. Tam by dostal prilbu, paličku do ruky a postavili by ho na križovatku ako dopravného policajta alebo pred školu usmerňovať deti na priechode pre chodcov – a ani to by zrejme nezvládol," vyhlásil Slota.
      Dodal, že prvý podpredseda SNS Andrej Danko upozorňuje aj na možnú nezákonnosť spôsobu, akým policajti realizujú kontrolu osoby. "Podľa nášho názoru zasahuje do osobných práv a slobôd a máme podozrenie, že porušuje zákon," uviedol Slota. Danko v súvislosti s kontrolou osoby poukazoval na svoju vlastnú skúsenosť, kde s ním údajne v rámci cestnej kontroly policajti vypisovali rozsiahly formulár, do ktorého sa uvádzajú znaky ako "jazvy, bradavice, znamienka, znetvorenie, amputácie, zrasty prstov, žilnatý krk, vyčnievajúci alebo zapadnutý ohryzok či tetovanie".
      Podľa Spišiaka sa týmto spôsobom realizujú len kontroly podozrivých osôb a nie cestné kontroly. "Policajti, ktorí počas výkonu služby konajú bezúčelne, a teda v rozpore s ich poslaním plniť si svoje úlohy, budú hodnotení negatívne a na základe takéhoto hodnotenia budú prepustení z PZ, a to z toho dôvodu, že pri vykonávaní služobnej činnosti nedbali na česť, vážnosť a dôstojnosť osoby i svoju vlastnú, a teda aj dôstojnosť celého PZ," deklaroval Spišiak. Zároveň uistil, že ani on, ani nikto z jeho podriadených funkcionárov PZ, nevydal taký pokyn ani usmernenie, podľa ktorého by policajti boli nútení vypĺňať zdĺhavé formuláre súvisiace s kontrolovanou osobou.
      "Tento pán by sa mal zamyslieť nielen nad svojou minulosťou počas pôsobenia v Slovnafte, ale aj nad súčasným konaním v pozícii policajného prezidenta," odkázal Spišiakovi Slota, podľa ktorého zo strany PZ dochádza aj k "vykonštruovaným obvineniam". Či tým myslí kauzu Gemerský mlyn, v ktorej boli nedávno obvinení dvaja bývalí nominanti SNS vo Fonde národného majetku, v tlačovej informácii nešpecifikoval.
      Zásadnú reformu PZ avizoval minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) a prezident PZ Jaroslav Spišiak 13. januára. Inšpiráciou pre reformu bol podľa ministra systém, ktorý funguje vo Veľkej Británii.  
      Podľa Spišiaka boli doteraz dopravní policajti hodnotení napríklad podľa toho, koľko zadržali vodičských preukazov a podobne. Nový systém zavedie, že hlavným kritériom bude počet dopravných nehôd, ktorý sa stal počas jeho služby na konkrétnom mieste. Zároveň bude na samotnom policajtovi, ako sa v rámci svojich kompetencií postará, aby to číslo bolo čo najnižšie. "Ak policajt uvidí kúsok ľadu na ceste a chce byť pozitívny, tak sa musí pred ten ľad postaviť a usmerňovať dopravu," povedal Spišiak.
      Policajti budú orientačne hodnotení každý mesiac. Štvrťročne bude prebiehať hodnotenie, ktoré bude mať vplyv na ich plat a v prípade zlých výsledkov môže napokon spôsobiť stratu funkcie. Nový systém hodnotenia sa nevyhne ani policajtom na riadiacich funkciách, vrátane samotného policajného prezidenta. "Ak moji priami podriadení, viac ako polovica, bude hodnotených ako neuspokojivých, alebo nesplníme ako Policajný zbor tie ciele, ktoré teraz určím, tak podám demisiu a odchádzam z Policajného zboru," vyhlásil Spišiak. To isté bude očakávať aj od svojich priamych podriadených v prípade, že nesplnia stanovené ciele.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies