J.SLOTA: Spišiak bol v minulosti disciplinárne potrestaný za krádež benzínu

NETKY.SK • 7 Apríl 2011, 11:50 • 2 min
J.SLOTA: Spišiak bol v minulosti disciplinárne potrestaný za krádež benzínu

J.SLOTA: Spišiak bol v minulosti disciplinárne potrestaný za krádež benzínu

slovakia

left justify in out

img

Prezident Policajného zboru (PZ) Jaroslav Spišiak bol podľa predsedu SNS Jána Slotu v roku 1991 disciplinárne riešený a potrestaný za krádež benzínu zo služobného auta. "Ako je možné, že sa dnes prezentuje ako bezúhonný človek, ktorý rozkladá PZ nezmyselnou reformou?" vyhlásil Slota na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že na takomto poste na celom svete platí nulová tolerancia zavineného konania.
      Podľa predsedu SNS má však Spišiak za sebou viacero problémov a je otázne, ako mohol dostať dve previerky Národného bezpečnostného úradu. Medzi rokmi 2000-2002 mal Spišiak spôsobiť viacero dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu. "SNS vie, že Spišiak podgurážený alkoholom na sídlisku v Dunajskej Strede havaroval so služobným vozidlom, pričom rozbil ďalšie štyri vozidlá. Bol za to tak isto disciplinárne potrestaný," vyhlásil Slota. Spišiakovi sa podľa neho podarilo nehody ututlať vďaka pomoci inšpekčných dôstojníkov, ktorí neskôr získali v PZ významné funkcie.
      Slota má informácie aj o tom, že na Generálnej prokuratúre je podanie vo veci rozkrádania pohonných hmôt zo Slovnaftu vo veľkom rozsahu. Podanie sa týka obdobia, keď Spišiak riadil bezpečnostnú službu, ktorá Slovnaft strážila.
      Predseda SNS sa nestotožňuje ani s mediálnym obrazom Spišiaka ako úspešného bojovníka proti organizovanému zločinu. Podľa neho začínal ako liftboy v bratislavskom hoteli a kariéru urobil vďaka podpore vplyvných ľudí. "K tým jeho úspechom by som sa chcel vyjadriť v tom zmysle, že v uplynulých dňoch rezonovala problematika tých dvoch bratov Reiszovcov, ktorých mŕtve telá našli na pozemku pri Dunajskej Strede. Hovorí sa, že sa našli na tom pozemku len dve mŕtvoly. Očitý svedok hovorí, že sa tam našli až štyri mŕtvoly. Ja by som chcel vyzvať, kto zahaľuje skutočnú pravdu okolo zastrelenia desiatich pápayovcov v Dunajskej Strede?" opýtal sa Slota. Zároveň naznačil, že Lajos Sátor, ktorý má byť podľa niektorých médií zodpovedný za vraždu pápayovcov, dostal od niekoho avízo pred policajnou akciou zameranou na jeho zadržanie a vďaka tomu sa mu podarilo uniknúť.
      "Pýtam sa, či má Spišiak morálne právo na to, aby svojim poslušným podriadeným vydal pokyny na rozpracovanie šiestich novinárov, o ktorých nadobudol indície, že začali pátrať v jeho minulosti?" opýtal sa Slota. Podľa neho vydal aj pokyn na rozpracovanie troch prokurátorov a troch sudcov s tým, že sa malo zabezpečiť ich trestné stíhanie. Predseda SNS zároveň prirovnal Spišiakovu reformu PZ k čistkám, kde sú desiatky nepohodlných policajtov odvolávaní z funkcií. Z niektorých útvarov podľa neho odvolali bez udania dôvodu všetkých policajtov. "Máme stovky a stovky telefonátov a stretnutí s policajtmi, ktorí sa skutočne sťažujú a vidia situáciu bezútešne," povedal Slota s tým, že 90 percent z dnes prezentovaných informácií poskytli SNS príslušníci PZ.
      "Prezídium Policajného zboru na pondelok 11. apríla tohto roka naplánovalo tlačovú konferenciu k vyhodnoteniu práce polície v prvom štvrťroku tohto roka. Tlačová konferencia je dlhodobo plánovaná po 8. apríli, po uzávierke štvrťročných policajných štatistických ukazovateľov. Občania si sami budú môcť urobili obraz o mojej práci a práci príslušníkov Policajného zboru," reagoval prezident PZ Jaroslav Spišiak."  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies