J.SLOTA: Osobne som ochotný podporiť zrušenie Mečiarových amnestií

NETKY.SK • 28 Apríl 2011, 11:37 • 2 min
J.SLOTA: Osobne som ochotný podporiť zrušenie Mečiarových amnestií

J.SLOTA: Osobne som ochotný podporiť zrušenie Mečiarových amnestií

slovakia

left justify in out

img

Predseda SNS Ján Slota je ochotný podporiť v parlamente návrh KDH na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Povedal to dnes na tlačovej konferencií.
      Dodal, že ide o jeho osobný postoj, v poslaneckom klube SNS o tejto otázke ešte nediskutovali. "V minulosti som proti zrušeniu amnestií hlasoval preto, že sme boli koaliční partneri (s ĽS-HZDS, pozn. TASR), to otvorene priznávam. Ale nikdy som nebol presvedčený, že tam bolo všetko čisté," vyhlásil dnes Slota.
      Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa po šiesty raz pokúsi zrušiť amnestie, ktorými v roku 1998 ako zastupujúci prezident Vladimír Mečiar omilostil aktérov únosu Michala Kováča mladšieho. Na májovú schôdzu Národnej rady SR predloží v piatok 29. apríla návrh ústavného zákona, ktorým chce Mečiarove amnestie zrušiť. Informovali o tom dnes predstavitelia KDH na čele s predsedom hnutia Jánom Figeľom.
      Zrušenie Mečiarových amnestií by umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša, ktorá sa stala pred 15 rokmi. "Nebola to tragická nehoda, ale úkladná vražda. Skutky, ktoré súviseli s týmto trestným činom, podobne ako so zavlečením občana SR do cudziny, neboli dôsledne došetrené a potrestané," povedal Figeľ.
      K zrušeniu Mečiarových amnestií sa zaviazala vláda vo svojom programe. Na podporu návrhu KDH preto Figeľ vyzýva koaličných partnerov. Na prijatie ústavného zákona je však potrebných najmenej 90 hlasov, ktorými koalícia nedisponuje. Bude preto potrebovať podporu opozície, ktorá nie je istá.
      Expremiér Robert Fico (Smer-SD) v minulosti zastával názor, že amnestie nie je možné zrušiť. Uviedol, že ten, kto chce rušiť amnestie, musí vrátiť právnický diplom. "V kauze škandálu pod Tatrami sa pán Fico vyhrážal pánovi Mečiarovi, že sa zrušia amnestie. Čiže k diplomom z práva by som sa na mieste pána Fica vyjadroval veľmi opatrne," vyhlásil Lipšic.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies