JPMorgan je extratrieda – najdôležitejšia banka v svetovom finančnom systéme

NETKY.SK • 21 November 2017, 16:42 • 2 min
JPMorgan je extratrieda – najdôležitejšia banka v svetovom finančnom systéme

BAZILEJ - Americká investičná banka JPMorgan je v novom zozname 30 systémovo dôležitých bánk (G-SIB) jediným finančným inštitútom, ktorý sa umiestnil v najvyššej kategórii.

slovakia

left justify in out

To znamená, že kapitálové rezervy JPMorgan musia byť o 2,5-percentuálneho bodu vyššie než "normálnych" bánk. Doteraz do najvyššej kategórie patrila aj americká Citigroup, ktorá však teraz spadla do druhej kategórie, kde musia byť kapitálové rezervy v porovnaní s bežnými bankami vyššie o 2 percentuálne body. Uviedla to Rada pre finančnú stabilitu (Financial Stability Board, FSB), regulačný orgán, v ktorom majú zastúpenie predstavitelia svetových centrálnych bánk a regulačné úrady.

 

V druhej kategórii sa okrem Citigroup nachádzajú aj Deutsche Bank, Bank of America a HSBC. FSB hodnotí banky nielen podľa veľkosti, ale aj podľa veľkosti rizika jej obchodov a podľa toho, ako sú v rámci finančného systému poprepájané. To je totiž rozhodujúce pre to, aké dôsledky by mal pád konkrétnej banky na celé odvetvie. Zoznam 30 systémovo dôležitých bánk (G-SIB) sa aktualizuje jedenkrát ročne.

 

Francúzska banka BNP Paribas klesla z druhej kategórie do tretej. Tam sa nachádzajú aj tri čínske finančné inštitúty, čo je o dva viac než pred rokom. K ICBC sa pripojili Bank of China a China Construction Bank.

 

Dôležitosť švajčiarskej skupiny Credit Suisse pre globálny finančný systém sa znížila, keď klesla do kategórie s najnižšou požadovanou prirážkou v oblasti kapitálových rezerv; tie musia byť o 1 percentuálny bod vyššie než v prípade normálnych bánk. Do tejto kategórie patrí aj UBS. Novým inštitútom na zozname G-SIB je Royal Bank of Canada, naopak, vypadla z neho francúzska Groupe BPCE.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona