Jožo Ráž končí kariéru, zvyšok Elánu rieši, čo ďalej

NETKY.SK • 3 November 2017, 08:41 • 2 min
Jožo Ráž končí kariéru, zvyšok Elánu rieši, čo ďalej

BRATISLAVA - Veľkolepé oslavy 50 rokov účinkovania kapely Elán a jej halové turné Elán 50 Tour, plánované na budúci rok, bude mať zrejme pre mnoho fanúšikov aj rozlúčkovú atmosféru.

slovakia

left justify in out

Frontman kapely Jožo Ráž sa totiž rozhodol, že po poslednom koncerte výpravnej šnúry 20. decembra 2018 skupinu opustí. Nevylučuje, že sa raz za čas s muzikantmi niekde výnimočne objaví, ale ďalšie turné alebo nahrávanie úplne vylučuje.

 

„Sme si vedomí, že muzikanti dali podobné vyjadrenia v minulosti, a potom sa na priania fanúšikov znovu vrátili ku koncertovaniu. Tentokrát je pravdou, že po oslavách 50-tich rokov Elánu v roku 2018 sa kapela úplne odmlčí. Čo bude ďalej, zatiaľ nikto nevie. Vo vzduchu sú aj možnosti Elánu bez Joža. Či tomu ale tak bude, je ešte vo hviezdach,“ vysvetľuje Vladimír Moško z manažérskej agentúry Elánu MC Production.

 

Jožo Ráž hovorí, že chce skončiť na vrchole slávy. A to je vraj teraz. „Končím, pretože chcem. Tentokrát som rozhodnutý a nenechám sa prehovoriť. Nie som unavený a publikum milujem, ale viem, že končím a hotovo. Seknúť s kariérou je potrebné vtedy, keď vás ľudia žerú. Keď ich už nebudete zaujímať, je neskoro.“

 

Poslednou možnosťou vidieť kapelu na turné bude v rámci koncertnej šnúry Elán 50 na jeseň 2018. A čo bude robiť zvyšok kapely po odchode Ráža? „Skupina chce pokračovať, ja ale už nie. Uvidíme, pre čo sa rozhodnú. Urazili sme dlhú cestu, ale ja veľmi na minulosť nespomínam. Proste čo bolo, bolo a je preč. Žijem pre súčasnosť. Hráme už štyridsaťdeväť rokov a musím povedať, že Elán má momentálne stále Elán. O rok oslavujeme päťdesiatiny, ku ktorým chystáme rad monster koncertov. A tie budú súčasne aj rozlúčením s našou činnosťou. Tým proste a jednoducho skončíme. Alebo skončím ja,“ doplňuje Ráž.

 

Skupina Elán vznikla v roku 1968. Vydala štrnásť štúdiových albumov, päť anglických albumov aj rad kompilácií, za ich predaje získala neuveriteľných 25 platinových platní. Koncert Elánu na Letnej si nenechalo ujsť skoro 80-tisíc fanúšikov, Slováci zároveň v roku 2007 vypredali aj slávnu Carnegie Hall v New Yorku.

 

Pilierom kapely sú Jožo Ráž (spev, basgitara), Jano Baláž (spev, gitara) a Vašo Patejdl (klávesy, spev), ktorí spoločne skladajú pesničky. V súčasnosti s nimi skupinu Elán tvoria Peter Farnbauer (gitara, spev), Ľubo Horňák (klávesy), Števo Bugala (bicie), Richard Šimurka (saxofón), Martin Haas (trombón) a Samuel Šimek (trúbka).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona