Jozefa Brhel z kauzy Mýtnik ide na slobodu

NETKY.SK • 30 November 2021, 12:48 • 2 min
Jozefa Brhel z kauzy Mýtnik ide na slobodu

BRATISLAVA - Najvyšší súd Slovenskej republiky prepustil v utorok obvineného podnikateľa Jozefa Brhela. Súd dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby u obvineného už nie sú dané.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa NS Alexandra Važanová. Senát zrušil na neverejnom zasadnutí uznesenie sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 23. novembra, ktorým bolo rozhodnuté o predĺžení lehoty trvania väzby Jozefa Brhela. Súčasne zamietol návrh prokurátora na predĺženie lehoty trvania väzby z 29. októbra, ako aj sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti uzneseniu sudkyne pre prípravné konanie ŠTS z 23. novembra.

 

img

 

"Senát na podklade nálezu Ústavného súdu zrušil uznesenie sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z 12. mája 2021," dodala Važanová. Sudkyňa ŠTS predĺžila obvinenému Jozefovi Brhelovi väzbu z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov, teda kolúznu väzbu. Nevyhovela návrhu prokurátora ÚŠP, aby bol Jozef Brhel aj v útekovej väzbe. Obhajca podnikateľa podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodoval NS SR.

 

img

 

Podnikateľa obvinili a zadržali pri januárovej policajnej akcii Mýtnik. V rámci akcie obvinili aj jeho brata Petra Brhela, exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho, bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana Gregu a konateľku IT spoločnosti Allexis. V novembri Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v kauze Mýtnik aj Jozefa Brhela mladšieho, syna už obvineného Jozefa Brhela. Obvinenia všetkých zadržaných sa podľa polície týkali trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a s korupciou. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka neskôr zastavil trestné stíhanie Petra Brhela ako nedôvodné, a to pre absenciu dôkazov. Jozef Brhel mladší je obvinený z trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

 

Možno vás zaujme: Brhelovi právnici tvrdia, že podnikateľ nespôsobil štátu žiadne škody. Slovensko malo na IT systémoch zarobiť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona