Jozef Šimončič celé desaťročia približuje Trnavčanom minulosť ich mesta

NETKY.SK • 19 Jún 2018, 18:23 • 2 min
Jozef Šimončič celé desaťročia približuje Trnavčanom minulosť ich mesta

TRNAVA – Podujatím Pocta Jozefovi Šimončičovi si dnes v Trnave pri príležitosti významného životného jubilea uctili tohto archivára, historika a najlepšieho znalca dejín Trnavy.

slovakia

left justify in out

Jozef Šimončič bol od roku 1954 archivárom mesta Trnava, po reorganizácii do roku 1992 riaditeľom Štátneho archívu v Trnave. Potom sa až do roku 2007 venoval pedagogickej činnosti na Trnavskej univerzite. Publikoval stovky článkov, príspevkov, vedeckých aj pedagogických prác. Držiteľ ocenení Cena mesta Trnava, Čestné občianstvo mesta Trnava, Trnavčan 20. storočia a viacerých celoslovenských a medzinárodných uznaní sa 18. júna dožil 90. narodenín.

Jozef Šimončič ako trnavský archivár podľa Juraja Roháča z Filozofickej fakulty UK zachránil a usporiadal celý archívny fond Magistrátu mesta Trnava, ako aj niekoľko ďalších archívnych fondov. Po územnej reorganizácii v roku 1960 sústredil v novokreovanom okresnom archíve okrem trnavského mestského archívu aj fondy troch bývalých okresov. Okrem odbornosti Roháč vyzdvihol Šimončičovu výnimočnú schopnosť približovať dejiny širokej verejnosť.

 

"Je zaujímavé, že v jeho prácach necítiť významnú deliacu líniu medzi vysokou vedou a populárnou interpretáciou. Aj tie vedecky najfundovanejšie a najodbornejšie práce dokázal napísať tak, že sú zrozumiteľné a pochopiteľné aj obyčajnému laikovi. Navyše, sú aj čitateľsky príťažlivé,“ zdôraznil Roháč. Schopnosť podať Trnavčanom históriu ich mesta populárnym spôsobom vysoko ocenil aj poradca primátora Trnavy Pavol Tomašovič. Šimončič bol tiež zostavovateľom rozsiahlej monografie Dejiny Trnavy, ktorá vyšla v roku 1988 pri príležitosti 750. výročia udelenia výsad slobodného kráľovského mesta Trnave.

 

"Profesor Šimončič bol tým, kto v novembri 1989 prvýkrát z balkóna divadla nahlas hovoril o nevyhnutnosti vrátiť súsošie Najsvätejšej Trojice na Trojičné námestie,“ pripomenul ďalšiu zásluhu jubilanta Tomašovič.

Osobnosť jedného zo zakladateľov moderného slovenského archívnictva si okrem predstaviteľov Trnavskej univerzity, Ministerstva vnútra – Štátneho archívu v Trnave, mesta Trnava a ďalších inštitúcií na kolokviu Pocta Jozefovi Šimončičovi pripomenuli aj jeho bývalí študenti.

Jozef Šimončič sa narodil 18. júna 1928 v Dechticiach. Nastúpil študovať na Filozofickú fakultu UK v Bratislave, štúdium však musel prerušiť a nastúpil na základnú vojenskú službu do neslávne známych Pomocných technických práporov pre politicky nespoľahlivých. Neskôr študoval na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave. Od 1. novembra 1954 bol archivárom mesta Trnava, od roku 1961 sa stal riaditeľom Štátneho okresného archívu, kde usporiadal a inventarizoval archív a spracoval Sprievodcu archívu. Od roku 1992 do roku 2007 pracoval na Trnavskej univerzite.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona