Jozef Metelka nebude reprezentovať Slovensko! Tvrdé slová adresoval vedeniu slovenskej výpravy

NETKY.SK • 5 September 2017, 16:56 • 2 min
Jozef Metelka nebude reprezentovať Slovensko! Tvrdé slová adresoval vedeniu slovenskej výpravy

Bratislava - Dvojnásobný paralympijský šampión z Ria 2016 Jozef Metelka už nebude reprezentovať Slovensko. Úspešný paracyklista, ktorý dlhodobo žije a trénuje vo Veľkej Británii, sa rozhodol, že prijme ponuku jazdiť za inú krajinu.

slovakia

left justify in out

Metelkovo rozhodnutie je definitívne! V slovenskom drese ho neudrží ani čerstvý titul majstra sveta v časovke jednotlivcov v kategórii MC4, ktorý získal na uplynulých MS hendikepovaných v juhoafrickom Pietermaritzburgu. K jeho rozhodnutiu prispelo aj zlyhanie vedenia slovenského tímu v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom, ktoré nedokončil.

 

"Nie preto, že by som to fyzicky nezvládol, alebo že by som spadol. Nedokončil som ich pre úplné zlyhanie vedúceho výpravy Branislava Režňáka, ktorý mi okrem iných vecí neodovzdal základné informácie z manažérskeho mítingu. Tam všetkých upozornili, že tabule o počte kôl sa presunuli z ľavej strany cesty na pravú. Predchádzajúce roky boli vždy na ľavej strane, teraz boli vpravo. To som ja na štarte nevedel. V domnienke, že idem posledné kolo a tým, že som na ľavej strane nevidel žiadne číslo, ma to len utvrdilo a vyrazil som naplno. Bol som vo vedení a náskok som len zvýšil. Myslel som, že som vyhral, len mi bolo čudné, že za páskou nikto nespomaľuje, až mi jeden z organizátorov povedal, že to ešte nie je cieľ... No pretekárov, ktorí ma obehli, už nešlo dobehnúť,"  opísal svoje pocity dvojnásobný olympijský víťaz.

 

Metelka vyčíta vedeniu slovenskej výpravy aj ďalšie prešľapy. "Cez celé preteky žiadna komunikácia od manažéra, čísla som dostal až na štarte, no otras," pokračoval Metelka. "Bohužiaľ, bola to posledná kvapka a môj pohár trpezlivosti pretiekol. Boli to moje posledné preteky za Slovensko. Toto utvrdilo moje rozhodnutie odísť. Je to definitívne. Nebudem jazdiť za turistický oddiel, prijmem niektorú z ponúk zo zahraničia. Je ich viac, takže to nechávam otvorené," upresnil Metelka.

 

"Momentálne si neviem predstaviť ako jazdiť v tíme, ktorý má potenciál byť vo svetovej špičke ak nie byt najlepší na svete, a zároveň byt amatérom. Spolu s tímovými jazdcami robíme výsledky, ktoré v paracyklistike na Slovensku nemajú obdobu, sme považovaní za profesionálov, no na Slovensku stále nimi nie sme. Nevidím ani cestu ako zmeniť prístup manažéra k vedeniu tímu, či systém, ktorý spôsobuje odchod talentu zo Slovenska. Veľa kráť sme sa rozprávali o tom ako ďalej, no nič sa nezmenilo. Po majstrovstvách som mal pocit že bol čas sa rozhodnúť," uviedol na záver pre Netky.sk Jozef Metelka.

 

"V mene výkonného výboru slovenského paralympijského zväzu (SPV) by som chcel povedať, že Jozef Metelka nedokončil preteky vlastnou chybou. Jeho obvinenia považujeme za nepravdivé a zavádzajúce, nakoľko na trati boli ďalší dvaja slovenskí cyklisti, ktorí vedeli, koľko kôl sa má ísť. Vnímame to ako jeho osobné zlyhanie," uviedol člen VV SPZ Pavel Bílik. 

 

"Neviem, ako k tomu prišlo, nerozumiem tomu. Ale Jozef vždy býva v inom hoteli ako my, inak tomu nebolo ani tentokrát. Komunikácia je potom o to ťažšia," vysvetlil reprezentačný tréner paracyklistov Branislav Režňák.

 

"Druhé preteky, na ktorých počas tohto šampionátu štartoval (cestné preteky s hromadným štartom) ukončil po 11. kole (zo 14) vlastnou chybou. Obvinenie vedúceho výpravy Branislava Režňáka z jeho strany, že mu neposkytol potrebné informácie, považujeme za nepravdivé a zavádzajúce, nakoľko na trati boli aj ďalší dvaja slovenskí reprezentanti Patrik Kuril a Ondrej Strečko a tí vedeli, koľko kôl je potrebné odjazdiť. Vnímame to ako osobné zlyhanie samotného pretekára.

 

Navyše si Jozef Metelka vybral do realizačného tímu aj pre tento šampionát svojho osobného trénera Kyleigha Mannersa, zodpovedného za jeho prípravu, výsledky a informácie, ktoré mu odovzdáva.

 

Rovnako nepravdivé je aj tvrdenie, že si financoval svoju účasť sám, nakoľko SZTPŠ a SPV poskytlo za 9 mesiacov roka 2017 viac ako 80 tisíc eur na prípravu a účasť na podujatiach Jozefa Metelku. K dispozícii máme aj doklady o zaplatení leteniek do JAR zo strany SZTPŠ, takže tvrdenie o ich úhrade samotným Jozefom Metelkom je opäť nepravdivé.

 

Vzhľadom na nadštandardné finančné prostriedky, ktoré boli investované počas posledných rokov do športovca Jozefa Metelku, považujeme z jeho strany za nekorektné, že do týchto chvíľ žiadnym spôsobom (či už písomným alebo telefonickým) neinformoval vedenie výpravy ani SPV o nejakých problémoch počas MS v JAR, ale poskytol stanovisko médiám. Medailové umiestnenia na PH či MS dosahujú viacerí slovenskí paralympionici s ďaleko menšou dotáciou ako má Jozef Metelka. Je smutné, ak on tú svoju považuje za malú a nedostatočnú. Samozrejme, ak chce reprezentovať inú krajinu, SPV mu v tom brániť nebude. Za predpokladu vysporiadania si svojich záväzkov voči nám."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies