Jozef Bednárik (†65) mal dlhodobé zdravotné problémy

NETKY.SK • 23 August 2013, 14:50 • 2 min
Jozef Bednárik (†65) mal dlhodobé zdravotné problémy

BRATISLAVA - Kolaps slovenského divadelného a muzikálového režiséra Jozefa Bednárika, ktorý zomrel vo štvrtok vo veku 65 rokov, bol podľa informácií portálu Topky.sk súborom viacerých okolností.

slovakia

left justify in out

Režisér mal silnú cukrovku a dlhodobé problémy s krvným tlakom. Ako prezradili jeho kolegovia, už v nedeľu sa necítil najlepšie. Ich návrhy, že ho vezmú do nemocnice, však odmietal. Bednárik následne v pondelok skolaboval a o tri dni neskôr skonal v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB).

"Poznala som ho 45 rokov. Vždy som ho obdivovala, že sa v lete zobral a s jednou košeľou a trenkami prešiel všetky dostupné divadlá, kde sa len dalo. To bola jeho vášeň. Nemal vlastný život, jeho životom boli ľudia v divadle. Na javisku, za oponou i v hľadisku. Zvláštny pocit, keď odchádza jeden z mojej generácie,” napísala na sociálnej sieti Facebook herečka a politička Magda Vášáryová. Svoj smútok vyjadrila aj herečka Eva Pavlíková. "Tak a dokonané. Už nikdy sa nebudeme spolu smiať, plakať, pracovať, rozprávať historky, spievať, telefonovať celé hodiny... Už mi nikdy nebudeš odporúčať knižky, hudbu, divadlo, miesta, ktoré by som mala rozhodne vidieť... Už ma nebudeš režírovať, chváliť, ani haniť. Všetko pre moje dobro. Je koniec. Vďaka Tebe som dnes tam, kde som a aj vďaka Tebe taká, aká som. Najväčší, najlepší, výnimočný a nikým nenahraditeľný. Tak som Ti chcela porozprávať o Istanbule, kde som prešla všetky miesta podľa Tvojich podrobných inštrukcií. Bohužiaľ, nestihla som. Vďaka Béďo za všetky tie výnimočné, nezabudnuteľné chvíle na javisku a v živote. Mala som veľké šťastie, že sa naše cesty stretli. Aj keď sa teraz na chvíľočku rozchádzajú, určite sa raz stretneme. Vďaka za všetko. Drahý Beďko a odpočívaj v pokoji," napísala. 

"S úľakom, neveriacky a s hlbokým zármutkom v duši sme prijali správu o náhlom odchode nášho kolegu, priateľa, herca a výnimočného režiséra Jožka Bednárika. Bol obrovský pedant a profesionál, prísny aj cieľavedomý umelec, obdarený niekoľkonásobnou dávkou talentu, pracovitosti a imaginácie. Skromný, vtipný, ironický, krásne zábavný, milovník kníh, hudby a ciest - skutočná osobnosť slovenskej kultúry," spomínajú na Bednárika kolegovia z Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre, ktorých vyjadrenie agentúre SITA sprostredkoval tlačový tajomník DAB Dušan Nevín. 

Rodák zo Zelenča Jozef Bednárik začínal ako herec, neskôr pôsobil ako režisér v Divadle Andreja Bagara v Nitre. V 70. rokoch založil a viedol ochotnícky súbor Z-divadlo v Zelenči, ktorý pod jeho vedením dosiahol špičkovú úroveň. V činohernom súbore SND režíroval napríklad Krvavú svadbu, v Komornej opere Maniere teatrali, Číňanky, Bábky majstra Pedra, v Štátnom bábkovom divadle inscenáciu Luskáčik. Významný bol jeho vstup do oblasti opernej réžie v SND, kde má na konte diela ako Faust a Margaréta, Hoffmannove poviedky, Don Quichotte, Don Giovanni, Turandot alebo Majstrovská lekcia Marie Callas, za ktoré dostal ocenenie Dosky za najlepšiu réžiu sezóny 2002. Na Novej scéne inscenoval Evanjelium o Márii, Grand Hotel, Pokrvných bratov, Jozefa a jeho zázračný farebný plášť, Donaha!, vo Východoslovenskom štátnom divadle muzikály Sweet Charity a Oliver!, v Divadle Andreja Bagara v Nitre zas hry Fidlikant na streche, Grék Zorba, Kabaret a Divotvorný hrniec. Ako operný a muzikálový režisér sa uplatnil aj v Prahe. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies