Jozef Banáš pokrstil novú knihu a chystá román o Štefánikovi

NETKY.SK • 7 December 2017, 10:04 • 2 min
Jozef Banáš pokrstil novú knihu a chystá román o Štefánikovi

BRATISLAVA - Po nedávnom vydaní veľkej ilustrovanej knihy Kód 9.1.7. odprezentoval bestsellerový autor Jozef Banáš v stredu (6. 12.) v Bratislave svoj najnovší počin s názvom Somár je Švajčiar.

slovakia

left justify in out

"Návod, ako prežiť medzi ľuďmi" uviedol do života v rámci mikulášskeho vydania vlastnej talkshow Na kus reči, v ktorej bol hosťom moderátora Viktora Vinczeho. Krstnými rodičmi humornej knihy sa stali jej ilustrátori Ivan a Dávid Popovičovci.

 

"Kresby sú také výstižné, až mám pocit, že neilustrujú môj text, ale ja komentujem Ivanove obrázky," poznamenal Banáš ku knihe, ktorá ponúka nielen zážitok myslenia, ale aj vizuálny zážitok. "Na písanie som sa dal, lebo ma nikto nechcel počúvať," žartoval jeden z najprekladanejších slovenských autorov, ktorý v novinke ponúka vyše 500 aforizmov, citátov, epigramov, glos, príhovorov, úvah, listov, básní, anekdot, piesní a poviedok.

 

"Je to záver voľnejšej, úsmevnej trilógie, ktorá začala knihami Idioti v politike a Dementi. Somár je Švajčiar je odľahčené čítanie," povedal Banáš. Do publikácie, z ktorej kresby Ivana Popoviča a kaligramy jeho syna Dávida robia umelecké dielo, zahrnul aj zápisky zo začiatku 90. rokov, keď bol československým vyslancom v Rakúsku, či epigramy zozbierané ešte z čias "diplomatickej kariéry" v bývalej NDR.

 

"Do knihy som zaradil pár výnimočných textov, ktoré zarezonovali, ale ťažiskom sú aforizmy," podčiarkol spisovateľ, ktorý momentálne pracuje na románe o Štefánikovi. "To je asi najťažšia kniha, čo som zatiaľ napísal," prezradil k publikácii, ktorá má vyjsť k 100. výročiu vzniku Československej republiky a paralelne má byť preložená aj do češtiny a francúzštiny.

 

Životný príbeh M. R. Štefánika v románovej podobe má Banáš predstaviť v roku 2019 na knižnom veľtrhu vo Francúzsku, kde bude Bratislava hlavným hosťom.

 

V adventnom čase chce slovenský Dan Brown osloviť čitateľov novinkou, v ktorej nechýbajú ani zamyslenia o Kristovi a Vianociach. "Mám z toho radosť, ľuďom prinášam pohodu a úsmev na tvári," dodal spisovateľ.

 

Na prezentácii novej knihy nechýbala ani jeho dcéra, najznámejšia slovenská moderátorka Adela Vinczeová. "Je to taká oddychovka, že ju môže človek kdekoľvek a kedykoľvek otvoriť a nájde tam niečo krátke, čo mu nezaberie čas, a maximálne ho rozosmeje alebo zaujme, osvieži chvíľu," povedala Adela, ktorá nové dielo svojho otca označila za "doslaďovač bežného dňa": Nie je to nič, čo by človeka vtiahlo a musel by to chronologicky čítať deň-noc, deň-noc a odtrhnúť sa od deja. Nestanete sa na tejto knižke závislí a môžete ju dávkovať podľa svojho uváženia."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona