Jozef Banáš: Čím viacej padá politika do morálneho marazmu, tým viacej Štefánika potrebujeme

NETKY.SK • 21 Júl 2020, 21:00 • 2 min
Jozef Banáš: Čím viacej padá politika do morálneho marazmu, tým viacej Štefánika potrebujeme

Spisovateľ Jozef Banáš, ktorý napísal knihu o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, navštívil jeho rodisko Košariská aj v deň 140. výročia narodenia tohto slovenského velikána.

slovakia

left justify in out

Aj 21. júl patrí k dôležitým dátumom Banášovho života, keďže na Kopaniciach strávil týždne písania knihy Prebijem sa! Tento deň je pre neho dôležitý. "U mňa osobne to rezonuje, pretože som o Štefánikovi napísal knihu," povedal bývalý politik a diplomat s nádejou, že politici si zo života slovenského dejateľa budú brať príklad. "Pevne verím, že politici si všimnú morálne a intelektuálne kvality tohoto muža, jeho hodnoty, ktorými sa riadil, pretože mám pocit, že čím viacej padá naša politika do nejakého morálneho marazmu, čo všetci vidíme, tak tým viacej Štefánika a jeho odkaz potrebujeme," prezradil bývalý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. Banáš vyzdvihuje aj jazykovú zdatnosť tohto diplomata a jeho prirodzenú osobnosť. "Keďže bol prirodzený komunikátor, mal prirodzenú charizmu, vedel úžasným spôsobom získavať a presviedčať ľudí," vysvetlil a dodal, že Štefánik sa ako multifunkčná osobnosť prejavil aj využitím politického diania v prospech Čechov a Slovákov. Doba ponúkla príležitosť na zmeny a on sa stal jej aktívnym spolutvorcom. "Veľkí ľudia sa rodia vo veľkých časoch. Keby nebola tá prvá svetová vojna, tak možno by bol pokračoval v dráhe astronóma a bol by pravdepodobne významný astronóm," doplnil absolvent zahraničného obchodu na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave s tým, že Štefánik "mal veľmi silné národné cítenie, tak do toho zapojil všetky tieto jeho osobné vlastnosti, vrátane jazykovej výbavy".
Kniha Jozefa Banáša o diplomatovi, letcovi či astronómovi tento rok vyjde v srbskej i ruskej jazykovej verzii. Rok 2020 prinesie aj jej uvedenie na americký knižný trh.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona