Jozef Banáš vydáva román Kód 9

NETKY.SK • 28 September 2010, 07:18 • 2 min
Jozef Banáš vydáva román Kód 9

Jozef Banáš vydáva román Kód 9

slovakia

left justify in out

img

Nový román s názvom Kód 9 spisovateľa Jozefa Banáša prichádza v týchto dňoch na pulty knižných obchodov. Vychádza vo vydavateľstve Ikar, dnes večer ho do života uviedli v bratislavskom gotickom kostole Klarisky.
Banáš posiela svojho hrdinu Michala na cestu za hľadaním rovnováhy medzi mužom a ženou po atraktívnych destináciách – od staročínskeho Sianu cez Tibet, Nepál, Indiu až po Vatikán, aby nakoniec zistil, že tou najatraktívnejšou je jeho vnútro. Hľadá a nachádza – seba samého. Na ceste plnej napätia a krajných situácií pochopí, že láska a viera nie sú slová, ale činy. Vďaka tomu je schopný prijať bremeno zodpovednosti. Dobrodružstvo, ktoré čitateľ zažije, neprináša len atmosféru exotiky, ale vedie do hĺbky človečenstva a jeho principiálnej komplementarity, teda mužského a ženského spôsobu ľudského bytia. Kód 9 je príbeh aj o hľadaní a objavovaní dôstojnosti a poslania ženy. Každá doba a každá kultúra má na svedomí aj hriechy, ktorými sa previňuje voči žene.
Kód 9 je román o zbližovaní, o zbližovaní všetkého dobrého, čo sa vinou historických nedorozumení i nedopatrení ocitlo na opačných, zdanlivo sa vylučujúcich póloch. Ušľachtilé náboženstvá - veľké idey, kultúry, postoje, v neposlednom rade aj muži a ženy. Tento príbeh je o spájaní a hľadaní kľukatých cestičiek k tomu istému dobru, rozptýlenému na dvoch stranách sveta. Je o nastoľovaní zákona rovnováhy.
"Táto myšlienka v mojej hlave sa rodila už dlhšie, veľmi ma znepokojovala a znepokojuje situácia, v akej sa nachádzajú ženy, aj histórii aj v súčasnosti. Prešiel som všetkými náboženstvami a rozhodujúcimi spoločenskými systémami, od staročínskeho Sianu z Pekingu cez Tibet, Nepál, Indiu, Jeruzalem až do Vatikánu, prešiel som tie rozhodujúce náboženstvá. Ten hlavný hrdina mapuje, ako sa jednotlivé spoločnosti správajú k ženám. Je to dramatický a emotívny príbeh, hlavný hrdina hľadá lásku a uvedomí si, že ju má vlastne pri sebe celý život," povedal autor pre TASR.
Banáš si pripísal na svoje konto v uplynulých dňoch aj ďalší úspech, keď mu v Nemecku vyšiel román Zóna nadšenia pod názvom Jubelzone. "Na toto som veľmi hrdý, uvádzal mi ju 22. septembra na nemecký trh jediný nekomunistický minister zahraničných vecí bývalej Nemeckej demokratickej republiky a jeden z vyjednávačov zjednotenia Nemecka  Markus Meckel, a s ním popredný nemecký novinár Peter Pragal, ktorý napísal aj preslov knihy. Vydalo ju vydavateľstvo Weltbuchverlag v Drážďanoch a prezentovaná bude aj na knižnom veľtrhu vo Frankfurte," dodal Banáš.
Jozef Banáš (1948) vyštudoval zahraničný obchod na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave, bol topmanažérom, novinárom, diplomatom a politikom – poslancom Národnej rady SR, Parlamentného zhromaždenia Rady Európy a podpredsedom Parlamentného zhromaždenia NATO. Ovláda päť jazykov, napísal viac ako dvesto komentárov, glos, esejí, štyri televízne inscenácie, scenár k filmu Začiatok sezóny (druhá cena za scenár na filmovom festivale v San Remo, 1987), tri divadelné komédie (z ktorých No comment žala úspechy v divadle West v hviezdnom obsadení Filip, Radič, Noga, Skrúcaný, Piško) a sedem kníh. Satira Idioti v politike (2007, 2010) sa stala bestsellerom, rovnako ako romány Zóna nadšenia (2008, kniha roka na Slovensku, na český trh ju uviedlo v roku 2009 vydavateľstvo Euromedia a na nemecký v roku 2010 vydavateľstvo Weltbuchverlag Dresden) a Zastavte Dubčeka!. Žije v Bratislave, manželka Mária (1952) je výtvarníčka, majú dve dcéry Máriu (1974) a Adelu (1980).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona