Jourová: Integrovať treba najskôr mladých Rómov, sú hnacou silou komunity

NETKY.SK • 10 Október 2016, 13:25 • 2 min
Jourová: Integrovať treba najskôr mladých Rómov, sú hnacou silou komunity

BRATISLAVA - Je alarmujúce, že z deväťdesiatich miliónov mladých ľudí v Európe je 13,7 milióna nezamestnaných a veľkú časť z nich tvoria práve rómski mladí ľudia. Na tlačovej besede ku konferencii s názvom Zlepšenie postavenia rómskej mládeže ako hnacej sily zmien to dnes povedala eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázky rovnosti pohlavia Věra Jourová. Zároveň ju však teší, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ vzalo tému integrácie Rómov do spoločnosti so zvláštnym zameraním na mladých ľudí zodpovedne.

slovakia

left justify in out

"Je naša povinnosť nestratiť, nezanedbať vytvorenie príležitostí pre mladých rómskych ľudí, aby mali kvalitné vzdelanie, aby vďaka kvalitnému vzdelaniu dostali dobrú prácu, aby mali lepší život ako ich rodičia," dodala Jourová. Zdôraznila, že kľúčovou úlohou na dosiahnutie úspešnej integrácie Rómov a odstránenie ich úplnej segregácie je podpora rómskej mládeže ako hybnej sily v procese integrácie Rómov.


Z Európskeho sociálneho fondu pre roky 2014 až 2020, v ktorom je 90 miliárd eur určených na vzdelávanie, zamestnanie či sociálnu inklúziu, vyčlenili eurokomisári približne 1,5 miliardy na riešenie rómskej problematiky. "Z mojej strany je veľký tlak na členské štáty, aby tie peniaze došli k správnemu účelu, aby sa nefinancovali zbytočné akcie a cesty, ktoré nikam nevedú. Vždy hovorím natvrdo, že to nesmieme robiť len pre Rómov a o Rómoch, ale túto politiku musíme robiť s nimi," dodala Jourová s tým, že ďalším krokom k integrácii Rómov do spoločnosti by mohla byť spolupráca s veľkými IT korporáciami, aby z internetu po celom svete zmizli neznášanlivé odkazy a výzvy na násilie proti Rómom a iným menšinám. Jedným z dôvodov, prečo sa rómski mladí ľudia nedokážu podľa Jourovej zamestnať je fakt, že nemajú prístup na internet. "Žijeme v digitálnej ére a toto je nevyužitý potenciál," povedala Jourová.


Na tlačovej konferencii sa zúčastnila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá považuje za základ pre úspešnú integráciu Rómov existenciu priaznivej spoločenskej klímy, čo na Slovensku chýba. Hoci slovenský antidiskriminačný zákon je jedným z najprogresívnejších v Európe, problém tkvie niekde inde. "Analýzy ukazujú, že aj keď sú Rómovia rovnako vzdelaní, majú za sebou rovnakú životnú dráhu, majú menej ako polovičnú šancu na prístup k zamestnaniu," vysvetlila Žitňanská.

 

Prejavy nenávisti sa podľa nej dostávajú do centra spoločnosti aj preto, že sú súčasťou parlamentnej pôdy. "Je dôležité, aby aj spoločnosť ako taká dala najavo, že intolerancia a nenávisť tu jednoducho nemajú svoje miesto," povedala Žitňanská. Preto na ministerstve spravodlivosti pracujú na sprísňovaní trestných kódexov o prejavoch diskriminácie a násilia. "Trestné právo nemôže vyriešiť tento problém, ale aj trestné právo je prejavom toho, aký postoj má spoločnosť voči prejavom intolerancie a nenávisti," dodala Žitňanská.


Hoci má podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera Slovensko najvyššiu zamestnanosť od svojho vzniku, 50 percent všetkých nezamestnaných stále tvoria Rómovia, s ktorými treba pracovať individuálne. "To, čo im možno nedala škola, nebudem rozoberať prečo, musí do istej miery suplovať a nahrádzať ministerstvo práce," povedal Richter. Ide najmä o tréningy, prípravu a rekvalifikáciu do nového zamestnania. "Pokiaľ nezaujmeme systémové stanovisko k mladých ľuďom, bude to stratená generácia," dodal Richter s tým, že najlepšou sociálnou filozofiou je dať ľuďom prácu - prácu, o ktorú sami stoja.


Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz vyzdvihol vytváranie rómskych platforiem po celom Slovensku, v rámci ktorých diskutujú s lokálnymi, predovšetkým s mladými Rómami o problémoch, ktoré ich najviac trápia a aké je podľa nich na ne riešenie. Ravaszov úrad zároveň plánuje rozšíriť aj svoje kapacity. "Na európskej úrovni pracujeme na nových zámeroch Rady Európskej únie. Je to dokument, ktorý určuje smerovanie únie v oblasti rómskej problematiky na nasledujúce roky," uviedol Ravasz. Takýto dokument nebol podľa jeho slov odsúhlasený v EÚ od roku 2011.


Na dvojdňovej konferencii sa dnes a v utorok stretáva približne 250 účastníkov, najmä mladých ľudí z rómskych komunít, zástupcov relevantných ministerstiev, medzinárodných organizácií, Európskej komisie, Európskeho parlamentu, Rady Európy, zástupcov mimovládnych organizácií, expertov a tvorcov politík v oblasti sociálnej inklúzie Rómov. Eurokomisárka Jourová sa počas konferencie stretne aj s 18 predstaviteľmi angažovanej rómskej mládeže, ktorí sa zaujímajú o občiansky aktivizmus a rómsku problematiku s cieľom pomáhať ľuďom vo svojej komunite. Ide o ľudí vo veku 14 až 24 rokov, ktorí pôsobia ako dobrovoľníci, lektori či pomáhajú v občianskych združeniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies