Jourová chce pomôcť Ravaszovi nájsť úspešné riešenia pre rómske komunity

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 18:26 • 2 min
Jourová chce pomôcť Ravaszovi nájsť úspešné riešenia pre rómske komunity

BRATISLAVA - Zdroje na programy pre rómske komunity je potrebné vynakladať účelne. Povedala to dnes na stretnutí so splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity Ábelom Ravaszom eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

slovakia

left justify in out

Slovenskej strane navrhla zorganizovať seminár, na ktorom by sa zúčastnila, a v rámci neho by predstavili projekty, ktoré sú úspešné a fungujú.

 

Ako agentúru SITA informovala Iveta Duchoňová z Kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, Ravasz plánuje v oblasti vzdelávania využiť prostriedky zo štrukturálnych fondov na rozšírenie kapacít existujúcich materských škôl v obciach s výrazným zastúpením detí z marginalizovaných rómskych komunít a na rozšírenie počtu pedagogických asistentov učiteľa v materských a základných školách. Súčasne považuje za dôležité zaviesť objektívny spôsob diagnostikovania rómskych detí tak, aby neboli neoprávnene zaraďované do špeciálnych škôl.


Jourová sa zaujímala najmä o problémy spojené s bývaním, zamestnanosťou Rómov a vzdelávaním rómskych detí, ktoré podľa názorov odborníkov v Slovenskej republike často zaraďujú do špeciálnych škôl. Na otázky eurokomisárky, aké opatrenia plánuje úrad splnomocnenca spraviť v oblasti bývania, Ravasz uviedol, že to bude najmä svojpomocná výstavba vrátane mikropôžičkového systému a prestupné bývanie ako nástroj individuálnej integrácie.


Oblasť vzdelávania je kľúčovou súčasťou Revízie Stratégie SR 2020 a nových akčných plánov. "Revízia stratégie je iná v porovnaní s existujúcimi strategickými dokumentmi v tom, že obsahuje nielen opatrenia, ale aj merateľné ukazovatele. Podľa konkrétnych ukazovateľov budeme vidieť, či napĺňame ciele v danej oblasti a investujeme finančné zdroje efektívne," uviedol Ravasz.

 

Jedným z hlavných cieľov bude podľa Ravasza znížiť rozdiely vo vzdelanostnej úrovni Rómov oproti priemeru populácie tým, že zlepšia prístup detí z rómskych komunít ku kvalitnému vzdelaniu na všetkých vzdelávacích stupňoch.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies