Jordánsky kráľ Abdalláh II. v pondelok pricestuje na pracovnú návštevu do USA

NETKY.SK • 27 Január 2017, 07:57 • 2 min
Jordánsky kráľ Abdalláh II. v pondelok pricestuje na pracovnú návštevu do USA

AMMÁN - Jordánsky kráľ Abdalláh II. pricestuje v pondelok na pracovnú návštevu USA. Ako prvý arabský líder bude rokovať s novou americkou administratívou prezidenta Donalda Trumpa, oznámilo v noci nadnes jordánske veľvyslanectvo v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

"Jeho veličenstvo Abdalláh II. začne pracovnú návštevu USA v pondelok. Počas pobytu sa stretne s novým kabinetom a Kongresom," vyhlásila na Twitteri jordánska ambasáda vo Washingtone. Či sa kráľ stretne aj so samotným prezidentom Trumpom, nebolo bezprostredne jasné, informuje agentúra Reuters.

 

Cesta Abdalláha II. do Spojených štátov prichádza v čase, keď sa Trump pripravuje na podpísanie dočasného zákazu vstupu pre všetkých utečencov, ako aj suspendovania víz pre obyvateľov Iraku, Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie. Jordánsko čelí od začiatku sýrskeho konfliktu prílivu utečencov. Drvivá väčšina utečencov odporučených OSN do Spojených štátov pochádza z Egypta, Iraku, Jordánska, Libanonu a Turecka.

 

Abdalláh II. zohráva kľúčovú úlohu v snahách OSN o vyjednanie mierovej dohody medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Jordánsko od vzniku židovského štátu v roku 1948 absorbovalo vlny palestínskych utečencov, ako aj ľudí utekajúcich pred občianskymi vojnami v Libanone a Iraku.

 

Trump počas svojej predvolebnej kampane prisľúbil presťahovať americké veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema, čo vyvolalo pobúrenie Palestínčanov a ďalších, ktorí tvrdia, že takýto krok zmarí nádeje na mier.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies