Jordánsko varovalo USA pred uznaním Jeruzalema za hlavné mesto Izraela

NETKY.SK • 4 December 2017, 10:10 • 2 min
Jordánsko varovalo USA pred uznaním Jeruzalema za hlavné mesto Izraela

JERUZALEM - Jordánsko v nedeľu varovalo amerického prezidenta Donalda Trumpa pred "nebezpečnými dôsledkami", ak uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

slovakia

left justify in out

Trump zvažuje, že oznámi tento krok už v stredu, čo by znamenalo významnú zmenu v dlhodobej politike USA, či už vládli republikáni alebo demokrati.

 

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí uviedol, že o záležitosti hovoril už so šéfom americkej diplomacie Rexom Tillersonom. "Takéto rozhodnutie by vyvolalo hnev v arabskom moslimskom svete, podnietilo by napätie a ohrozilo by mierové snahy," napísal na Twitteri.

 

Trumpov zať a poradca Jared Kushner uviedol, že prezident sa v tejto veci ešte nerozhodol. "Stále ešte hodnotí množstvo rozličných faktov," konštatoval.

 

Pred uznaním Jeruzalema za hlavné mesto Izraela v nedeľu varoval Spojené štáty aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Uznanie Jeruzalema za hlavné metro židovského štátu alebo presťahovanie amerického veľvyslanectva do Jeruzalema bude podľa neho "predstavovať hrozbu pre budúcnosť mierového procesu a je to neprijateľné".

 

Izrael pokladá za svoje hlavné mesto Jeruzalem, ale medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút mesta sa musí určiť na mierových rozhovoroch. Palestínčania žiadajú, aby bol ich hlavným mestom východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona