Jordánsko s historickou šancou, povinnosť pre Uruguaj a Mexiko

NETKY.SK • 12 November 2013, 12:21 • 2 min
Jordánsko s historickou šancou, povinnosť pre Uruguaj a Mexiko

BRATISLAVA - Počas tohto a nasledujúceho týždňa vyvrcholia boje o postup na budúcoročné futbalové majstrovstvá sveta do Brazílie, v stredu 13. novembra sú na programe úvodné súboje interkontinentálnej baráže - Jordánsko privíta Uruguaj a Nový Zéland sa predstaví v Mexiku. Odvety sa uskutočnia o týždeň 20. novembra.

slovakia

left justify in out

Nikto nečakal, že sa Jordánsko dostane tak ďaleko. Ázijská krajina dosiahla v kvalifikácii veľké víťazstvá nad Japonskom či Austráliou (zhodne po 2:1) a má šancu na premiérovú účasť na MS. "Tieto dva zápasy sú veľmi dôležité pre terajšiu generáciu hráčov. Je to prvýkrát, čo je Jordánsko tak blízko postupu. Mali by sme mať odvahu a sebaistotu, aby sme dosiahli náš cieľ," cituje oficiálna internetová stránka Medzinárodnej futbalovej federácie www.FIFA.com egyptského trénera Jordánska Hossama Hassana. 

Uruguaj bude bojovať o majstrovstvá sveta po štvrtý raz v interkontinentálnom play-off. V rokoch 2002 a 2010 prešiel cez Austráliu, resp. Kostariku, v roku 2006 nestačil na "protinožcov". Juhoameričania disponujú obrovskou ofenzívnou silou, v útoku sa budú spoliehať na Luisa Suáreza z FC Liverpool a Edinsona Cavaniho z Paríža Saint-Germain. Suárez bol s jedenástimi gólmi najlepším strelcom juhoamerickej časti kvalifikácie. "Perfektný výsledok? Vyhrať v Jordánsku 3:0 mojím hetrikom a potom doma 2:0 mojimi gólmi. Ale nie, vážne. Perfektné bude, keď postúpime na svetový šampionát," povedal stredopoliar Cristian Rodríguez. Zaujímavosťou je, že naposledy, keď sa MS konali v Brazílii v roku 1950, Uruguaj získal svoj druhý titul svetového šampióna. 

Novozélanďania sa pokúsia o svoju tretiu účasť na záverečnom turnaji svetového šampionátu. Predstavili sa aj na MS 2010 v Juhoafrickej republike, kde boli súpermi Slovákov v základnej F-skupine. Ich vzájomný duel sa skončil remízou 1:1. Oceánska krajina si zahrala medzi svetovou elitou aj v roku 1982. Podľa trénera Nového Zélandu Rickiho Herberta jeho tím nemá čo stratiť a tlak bude na Mexiku, prvý zápas sa uskutoční na štadióne Azteca v Mexico City. "Súper má veľkú silu a keď majú jeho hráči svoj deň, vedia zdolať akýkoľvek tím. To je výzva, akej čelíme," povedal 52-ročný kormidelník. Rodák z Aucklandu sa bol pozrieť na zápase Mexika proti Paname (2:1) a podľa neho sa domáci výrazne trápili. "Postrehol som ich zraniteľnosť, nervozitu a neistotu," dodal Herbert. 

Mexičania si nepripúšťajú nič iné ako postup, v prípade neúspechu by chýbali na MS prvýkrát po 24 rokoch. Naposledy neboli účastníkmi svetového šampionátu v roku 1990. Štadión Azteca dokáže poňať viac ako 100-tisíc divákov, ktorí budú domácich hnať za víťazstvom. Stredoameričania však nemajú za sebou vydarenú kvalifikáciu, z desiatich súbojov vyhrali len dva a k tomu dosiahli päť nerozhodných výsledkov. "Prvú vec, ktorú sme si povedali, bola, že sa nebudeme pozerať do minulosti, pretože s tým už nič neurobíme. Doma v Mexiku vyhráme a s tým istým cieľom pôjdeme aj na Nový Zéland," povedal nový kouč Mexičanov Miguel Herrera. 


Program stredajších prvých stretnutí interkontinentálnej baráže o postup na futbalové majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie (odvety sú na programe v stredu 20. novembra): 
Jordánsko - Uruguaj (Amman, 16.00) 
Mexiko - Nový Zéland (Mexico City, 21.30) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona