Jordánsko na žiadosť Kuvajtu zmrazilo majetok irackých aerolínií

NETKY.SK • 30 Máj 2011, 07:49 • 2 min
Jordánsko na žiadosť Kuvajtu zmrazilo majetok irackých aerolínií

Jordánsko na žiadosť Kuvajtu zmrazilo majetok irackých aerolínií

slovakia

left justify in out

img

Jordánsky súd zmrazil majetok irackej leteckej spoločnosti Iraqi Airways na území Jordánska v hotovosti a aktívach za minimálne 1,5 milióna USD (1,05 milióna eur). Urobil tak na základe žiadosti Kuvajtu, pričom právny zástupca kuvajtskej leteckej spoločnosti Kuwait Airways dodal, že neskôr môže dôjsť k zmrazeniu ešte väčšieho objemu aktív.
      Dlhoročný spor medzi Irakom a Kuvajtom sa týka majetku spoločnosti Kuwait Airways. Tá tvrdí, že po invázii Iraku do Kuvajtu v roku 1990 vláda Saddáma Husajna ukradla 10 lietadiel a náhradné diely z jej leteckého parku za milióny dolárov. Kuvajt požaduje odškodnenie vo výške 1,2 miliardy USD, nová iracká vláda to však odmieta. Výsledkom sú žaloby a hrozby Kuvajtu, že zablokuje lety irackej spoločnosti.
      Na základe najnovšej požiadavky Kuvajtu jordánsky súd ešte 11. mája nariadil čiastočné zmrazenie aktív na území Jordánska patriacich Iraqi Airways. Je to zatiaľ prvý krok, ktorý by mal Kuvajtu umožniť získať postupne majetok Iraqi Airways za približne 130 miliónov USD, čo je hodnota majetku, ktorý iracká firma priznala v Jordánsku minulý rok. Podľa súdu by iracká spoločnosť mohla mať v Jordánsku majetok až za približne 166 miliónov USD a jordánske banky by o skutočnej výške majetku mali informovať v najbližších dňoch.
      Právnik Kuwait Airways Chris Gooding uviedol, že Kuvajt predložil žiadosti o zmrazenie majetku irackých aerolínií v 15 krajinách sveta, kde Iraqi Airways pôsobia, a je pripravený aj zablokovať irackej spoločnosti lety, ak nezaplatí. Hovorca irackého ministerstva dopravy Karim al-Núri povedal, že iracká vláda požiadala jordánsky súd o odblokovanie aktív s tým, že Iraqi Airways sú štátnou firmou a nemôžu jej preto aktíva zmraziť. Právne kroky Kuvajtu zároveň označil za provokáciu.
Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies