Jordánsko podporované Saudskou Arábiou, obmedzilo vzťahy s Katarom

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 07:36 • 2 min
Jordánsko podporované Saudskou Arábiou, obmedzilo vzťahy s Katarom

AMMÁN - Jordánsko v utorok oznámilo, že obmedzuje diplomatické vzťahy s Katarom a zatvára miestnu redakciu katarskej televíznej stanice al-Džazíra.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie prišlo deň po tom, čo Saudská Arábia, Egypt, Spojené arabské emiráty (SAE) a Bahrajn prerušili vzťahy s Katarom. Tieto štyri krajiny obvinili Katar, že poskytuje útočisko islamským extrémistom a podporuje regionálneho rivala Saudskej Arábie, Irán. Katar tieto obvinenia popiera.

Saudská Arábia je kľúčovým finančným podporovateľom Jordánska, napísala tlačová agentúra AP.

 

Hovorca jordánskej vlády Muhammad Mumaní uviedol v utorkovom vyhlásení, že cieľom rozhodnutia je zaistiť regionálnu stabilitu, lepšie koordinovať politiky arabských krajín a "ukončiť krízy v našom regióne"Medzičasom sa Kuvajt rozhodol stať sprostredkovateľom pri riešení diplomatickej krízy, ktorá sa vyvinula okolo Kataru. Vládca Kuvajtu, emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh, odletel v utorok popoludní z vlasti do Saudskej Arábie, kde sa pokúsi sprostredkovať ukončenie krízy.

 

Emirov dvor označil cestu za "bratskú návštevu". Bahrajn, Egypt, Saudská Arábia a SAE sa v súčasnosti snažia Katar izolovať. Obviňujú ho, že financuje teroristické skupiny a viac sa stará o dobré vzťahy so šiitským Iránom než so svojimi sunnitskými arabskými susedmi.

 

Katar už skôr vyhlásil, že si želá, aby Kuvajt robil prostredníka pri riešení diplomatickej roztržky. V Katare sa nachádza už aj ománsky diplomat.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies