Jordánsko je stále pripravené vymeniť militantku Islamského štátu za pilota

NETKY.SK • 1 Február 2015, 14:34 • 2 min
Jordánsko je stále pripravené vymeniť militantku Islamského štátu za pilota

AMMÁN - Jordánsko dnes oznámilo, že je stále ochotné odovzdať uväznenú irackú militantku Sádžidu Ríšáwíovú Islamskému štátu (IS) v rámci dohody o výmene, ak bude jordánsky pilot Muáz Kasásba prepustený - dokonca aj po tom, čo extrémistická organizácia zavraždila druhého japonského rukojemníka Kendžiho Gota.

slovakia

left justify in out

Jordánske bezpečnostné a armádne služby sa neustále snažia zistiť, či je ešte pilot nažive. Tlačovej agentúre Reuters to uviedol hovorca jordánskej vlády Muhammad al-Múmaní.
      

"Stále sme ochotní odovzdať odsúdenú Sádžidu Ríšáwíovú výmenou za návrat nášho syna a nášho hrdinu," dodal hovorca.
      

Jordánska verejnosť vyvíja nátlak na vládu, aby rokovala s Islamským štátom - odnožou al-Káidy, ktorá dobyla obrovské územie v Sýrii a Iraku. Protesty vypukli v Karaku, domovskom meste pilota, ktorý pochádza z významného jordánskeho kmeňa. Tento kmeň je hlavnou oporou hášimovskej dynastie, ktorá vládne v monarchii.
      

Vystrašení príbuzní pilota žiadajú vládu, aby bola voči nim otvorenejšia a lepšie ich informovala o priebehu rokovaní zameraných na jeho prepustenie. "Chceme, aby nám vláda hovorila pravdu," povedal strýko pilota Jásín Rawašda. Dodal, že rodina nežiada úplné informácie, ale chce aspoň vedieť, či sa snahy o prepustenie vyvíjajú "pozitívnym smerom, alebo nie".
      

Pilotov otec Safí Kasásba uviedol, že má strach, ale stále vláde dôveruje.
      

Oddaný spojenec Západu Jordánsko údajne vedie nepriame, zákulisné vyjednávania prostredníctvom kmeňových vodcov v susednom Iraku, napísala dnes tlačová agentúra AP.
      

Pilota Kasásbu zajali vlani v decembri, keď sa jeho stíhačka F-16 zrútila na sýrske územie, ovládané militantmi z Islamského štátu.
      

Jordánsko dnes zároveň ostro odsúdilo zabitie druhého japonského rukojemníka Islamského štátu a uviedlo, že militantná organizácia odmietla všetky snahy, vynaložené jordánskym kráľovstvom na jeho prepustenie.
      

Militanti IS zverejnili v sobotu video, ktoré údajne zachytáva odrezanie hlavy novinárovi Gotovi. Extrémisti ho zadržiavali ako rukojemníka spolu s jordánskym pilotom. V sobotňajšom videu sa však jordánsky pilot vôbec nespomína.
      

Islamský štát požaduje výmenou za pilotov život prepustenie Ríšáwíovej. Jordánsko ju uväznilo za jej účasť na samovražednom bombovom útoku z roku 2005, pri ktorom bolo v jordánskom hlavnom meste Ammán zabitých 60 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona