Jordánsko a Izrael urovnali diplomatickú krízu po streľbe na ambasáde

NETKY.SK • 19 Január 2018, 08:17 • 2 min
Jordánsko a Izrael urovnali diplomatickú krízu po streľbe na ambasáde

JERUZALEM/AMMÁN - Izrael a Jordánsko urovnali diplomatickú krízu, ktorá medzi oboma krajinami vypukla po smrteľnom incidente na izraelskom veľvyslanectve v Ammáne.

slovakia

left justify in out

Vlani v lete tam izraelský príslušník ochranky zastrelil dvoch Jordáncov.

 

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v oficiálnom vyhlásení vyjadrilo "hlboký smútok a poľutovanie" nad týmto incidentom, oznámil vo štvrtok večer hovorca jordánskej vlády, ktorého citovala jordánska tlačová agentúra Petra.

 

Izraelský rezort diplomacie súčasne uviedol, že veľvyslanectvo v jordánskej metropole s okamžitou platnosťou obnoví svoju činnosť. Izraelské úrady prípad naďalej vyšetrujú a závery očakávajú v najbližších týždňoch.

 

Podľa ministerstva zahraničných vecí v júli 2017 napadol 17-ročný jordánsky pracovník v areáli veľvyslanectva ochrankára skrutkovačom. Člen ochranky mladíka zastrelil a smrteľne zranil aj ďalšieho Jordánca, ktorý do incidentu nebol zapletený. Jordánsky kráľ Abdalláh II. následne žiadal Izrael, aby ochrankára postavil pred súd. Muž sa po incidente vrátil do Izraela. V Jordánsku ho v neprítomnosti obžalovali z vraždy a nedovoleného držania zbrane.

 

Prípad zaťažil diplomatické vzťahy medzi Izraelom a Jordánskom. V Ammáne protestovali proti Izraelu stovky ľudí. Izrael ambasádu uzavrel a stiahol odtiaľ svoju veľvyslankyňu.

 

Podľa jordánskych predstaviteľov Izrael prisľúbil, že rodinám zabitých ponúkne finančné odškodnenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona