Jonny Greenwood zo skupiny Radiohead vydá čoskoro nový album

NETKY.SK • 9 Október 2015, 17:02 • 2 min
Jonny Greenwood zo skupiny Radiohead vydá čoskoro nový album

BRATISLAVA - Gitarista anglickej formácie Radiohead Jonny Greenwood vydá v novembri nový album s názvom Junun.

slovakia

left justify in out

Štyridsaťtriročný hudobník vytvoril nahrávku počas pobytu v Indii v spolupráci s viacerými umelcami vrátane izraelského skladateľa Shyea Ben Tzura či častého spolupracovníka Radiohead Nigela Godricha. Piesne na albume majú miešať orientálne rytmy s hudbou západu.


Proces nahrávania albumu zaznamenal americký filmár Paul Thomas Anderson. Dokument s rovnakým názvom ako nahrávka predstavil vo štvrtok na newyorskom filmovom festivale. Anderson zároveň na tlačovej konferencii potvrdil, že Greenwoodov nový počin zverejnia na budúci mesiac. Ako dodal, hudobník predstaví Junun naživo v Londýne a v prípade, že dostane víza, aj v Amerike.


Rodák z anglického Oxfordu, celým menom Jonathan Richard Guy Greenwood, je hudobník a skladateľ známy predovšetkým ako gitarista formácie Radiohead. Kapela vznikla v roku 1985 v anglickom Abingdone a okrem Jonnyho Greenwooda ju tvoria Colin Greenwood (basgitara), Ed O'Brien (gitara, vokály), Thom Yorke (spev, gitara, klávesy) a Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali nahrávky The Bends (1995) a OK Computer (1997). Následne Radiohead začali experimentovať s elektronikou a vydali albumy Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail To The Thief (2003) a In Rainbows (2007). Zatiaľ posledný album je The King Of Limbs (2011). Celosvetovo Radiohead predali viac ako 30 miliónov kópií albumov a darí sa im nielen komerčne, ale aj u kritikov. V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias. Jonny Greenwood dokonca nechýbal v zozname najlepších gitaristov. V roku 2009 čitatelia tohto časopisu vyhlásili Radiohead za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, jednu Ivor Novello Award, sedem NME Awards či štyri nominácie na Mercury Prize. Greenwood je tiež autorom hudby pre filmy Čierna krv (2007), Nórske drevo (2010) alebo Skrytá vada (2014).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies