Jong-Oh v rekorde zlatý z ľubovoľnej pištole, Koppov druhý najlepší výsledok

NETKY.SK • 10 August 2016, 17:46 • 2 min
Jong-Oh v rekorde zlatý z ľubovoľnej pištole, Koppov druhý najlepší výsledok

RIO DE JANEIRO - Slovenský strelec Pavol Kopp obsadil v olympijskom finále ľubovoľnej pištole 60 siedmu priečku. Po dobrom začiatku nezvládol svoj deviaty ani desiaty výstrel a z finálových eliminácií vypadol ako druhý v poradí. Jeho najlepším výsledkom spod piatich kruhov tak zostáva piata priečka z Pekingu 2008, ktorú vybojoval v rovnakej disciplíne. Druhý Slovák na štarte Juraj Tužinský skončil s kvalifikačným výkonom 541 na 33. pozícii.

slovakia

left justify in out

Olympijským šampiónom sa tretíkrát za sebou stal Kórejčan Jin Jong-Oh, ktorý bol v štvrtej sérii na pokraji vypadnutia práve s Koppom. Dva rozhodujúce výstrely však zvládol lepšie ako slovenský reprezentant a zapojil sa do boja o zlato. V ňom napokon zdolal víťaza sobotňajších pretekov VzPi Xuana Vinha Hoanga z Vietnamu v novom finálovom olympijskom rekorde 193,7 bodov. Bronz si vystrieľal Kim Song Guk z KĽDR.

 

Tridsaťsedemročný Kopp si práve v ľubovoľnej pištoli vybojoval svoju tretiu olympijskú účasť. Stredajšiu kvalifikáciu odštartoval nižšími nástrelmi tesne nad úrovňou 90 bodov, no aj celkový súčet 556 zložený z troch výkonov za 93, 92 a 91 mu napokon stačil na postup medzi osmičku najlepších. Zverenec trénera Ivana Némethyho absolvoval v Riu aj preteky vo vzduchovej pištoli 60, v ktorej skončil na 38. pozícii.

 

Tužinský v nej siahal na medailu, no napokon sa musel uspokojiť "len" so štvrtou priečkou. Streľba z ĽuPi je jeho slabšou parketou, čo potvrdil aj v stredu. Nad 90 dosiahnutých bodov sa dostal len v troch položkách zo šiestich a stačilo mu to na 33. priečku. Dovedna nazbieral 541 bodov (87-86-95-93-91-89), čo je o trinásť menej ako pred štyrmi rokmi. Na vrcholnom fóre v Londýne skončil v tejto disciplíne 23.

 

Finále odštartoval Kopp ziskom 27,0 bodov po úvodných troch výstreloch. Dvomi trefami nad desať sa následne prepracoval z chvosta poradia na priebežnú piatu priečku a v hre o medaily sa udržal aj po prvej eliminácii. Od bronzu ho vtedy delili len dve desatiny bodu. Nasledujúce výstrely mu však vôbec nevyšli. Za deviaty získal osem bodov, v desiatom len 7,1 a v celkovom poradí skončil siedmy.

 

Koppovi sa počas dlhoročnej pištoliarskej kariéry podarilo získať niekoľko cenných kovov. V ľubovoľnej pištoli má v zbierke tri striebra z podujatí SP (Miláno 2006, Peking 2009, Belehrad 2010) a bronz z Mníchova 2007, ktorý získal vo VzPi. Medzi najväčšie kariérne úspechy v malokalibrovke patrí bronz z finále SP v Číne a striebro z 1. európskych hier v Baku, vďaka ktorému sa prebojoval do Ria.

 

Pri tretej olympijskej účasti od súťažného štartu kariéry v roku 1997 dosiahol Kopp druhé najlepšie umiestnenie pod piatimi kruhmi. Okrem spomínaného piateho miesta v ĽuPi z Pekingu si v čínskej metropole vystrieľal 27. priečku vo VzPi. Pred štyrmi rokmi v Londýne skončil v silnejšej disciplíne dvadsiaty, vo vzduchovej pištoli o priečku nižšie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies