Jolieová vyzvala na ukončenie sýrskej vojny; stretla sa s utečencami

NETKY.SK • 28 Január 2018, 21:09 • 2 min
Jolieová vyzvala na ukončenie sýrskej vojny; stretla sa s utečencami

AMMÁN - Hollywoodska filmová hviezda Angelina Jolieová sa v nedeľu stretla so sýrskymi utečencami v tábore Zaatarí v Jordánsku.

slovakia

left justify in out

Vyzvala na politické riešenie sýrskej občianskej vojny a zdôraznila, že "humanitárna pomoc nie je dlhodobým riešením". Osobitná vyslankyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa rozprávala v utečeneckými rodinami a tínedžerkami, zapojenými do programu OSN pre komunity, informovala tlačová agentúra AP.

 

Okolo vyslankyne sa tiež zhromaždili davy detí, keď sa postavila na zablatené miesto medzi stovkami radov karavanov v studenom púštnom tábore a prihovorila sa prítomným. Jolieová povedala utečencom, že je na nich veľmi hrdá. "Ste veľmi silní, vy všetci," dodala.

 

"Humanitárna pomoc nie je dlhodobým riešením. Nikto ju nechce menej než sýrska rodina. Schodné politické riešenie je jediný spôsob, ako vytvoriť pre Sýrčanov podmienky, aby sa mohli vrátiť do svojich domovov, ako skoncovať s ľudským utrpením a so záťažou na hostiteľských krajinách," povedala herečka a režisérka.

 

Takmer 5,5 milióna Sýrčanov, vyhnaných z vlasti vojnovým konfliktom, žije v utečeneckých táboroch v Jordánsku, Libanone a ďalších susedných krajinách. Joliová uviedla, že úrad OSN pre utečencov dostal vlani iba polovicu peňazí na sýrsku krízu, o ktoré žiadal, a iba sedem percent z tohtoročnej žiadosti. Jordánsko sa na svojom území stará o vyše 650.000 registrovaných sýrskych utečencov, uviedol UNHCR. Z nich vyše 78.000 žije práve v tábore Zaatarí.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona