Johnsonova nádej zhasla: Dohoda o brexite sa otvárať nebude, vyhlásil Juncker

NETKY.SK • 26 Júl 2019, 07:11 • 2 min
Johnsonova nádej zhasla: Dohoda o brexite sa otvárať nebude, vyhlásil Juncker

BRUSEL - Nový britský premiér sa spoliehal na to, že sa mu podarí presvedčiť EÚ, aby sa opätovne otvorila dohoda o brexite. Juncker to však definitívne odmietol.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dosluhujúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker to Johnsonovi oznámil počas včerajšieho telefonického rozhovoru. Ako totiž Juncker uviedol, súčasná dohoda je "najlepšou a jedinou možnou dohodou".

 

 

Boris Johnson, nový šéf konzervatívcov a zároveň britský premiér, ktorý vo funkcii strieda Theresu Mayovu po jej neúspechu s brexitom, včera prvýkrát vystúpil v Dolnej snemovni britského parlamentu, kde vyzval EÚ na opätovné prehodnotenie rozvodovej dohody. Urobil tak i napriek skutočnosti, že európski lídri sa viackrát vyjadrili, že dohodu považujú za konečnú a otvárať sa nebude.

 

Johnson sa o otvorenie dohody, ktorú vyrokovala jeho predchodkyňa Mayová, pokúša preto, lebo podľa neho opatrenia týkajúce sa írskej hranice nie sú dostatočne dobré. Pokiaľ ale so svojou požiadavkou neuspeje, nezabráni mu to vyviesť Britániu z EÚ bez dohody k 31. októbru. Tejto situácie sa však obávajú mnohí odborníci a ekonómovia, pretože spôsobí zmätok v celej Európe.

 

 

Írska poistka (backstop) je súčasťou dohody, ktorú s EÚ vyjednala premiérka Mayová. Má zabrániť opätovnému zavedeniu kontrol na hranici medzi nezávislou Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies