Johnson vyzdvihol prínos pracujúcich Slovákov v Británii, je pripravený chrániť ich práva

NETKY.SK • 27 September 2017, 12:22 • 2 min
Johnson vyzdvihol prínos pracujúcich Slovákov v Británii, je pripravený chrániť ich práva

LONDÝN – Británia si vysoko cení slovenských občanov a ich prínos pre krajinu, ktorá bude chrániť ich práva. S týmito slovami predstúpil pred slovenských novinárov britský minister zahraničia Boris Johnson. Počas jeho krátkej návštevy Bratislavy rokoval s premiérom Robertom Ficom a štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí Ivanom Korčok.

slovakia

left justify in out

„Boris Johnson prišiel pozitívne naladený a ubezpečil nás, že občania SR žijúci v Británii nebudú žiadnym spôsobom v budúcnosti poškodení, čo je pre nás tá najpodstatnejšia správa,“ uviedol Fico. Zdôraznil, že jeho vláda bude strážiť záujmy našich ľudí, ktorí študujú a pracujú vo Veľkej Británii. Slovenský premiér ocenil, že britská strana hodlá zintenzívniť dynamiku rokovaní upravujúcich postavenie Británie po jej odchode z EÚ v kľúčových témach, ako je právne postavenie a téma financií. Fico prízvukoval, že Británia je pre nás dôležitý obchodný partner.

 

„Nehovoriac o obrovskej investícii Jaguar Rover, ktorá bude o chvíľu prinášať svoje ovocie,“ doplnil predseda vlády a zdôraznil potrebu nastavenia nových vzťahov medzi EÚ a Britániou, ktoré budú aj v prospech Slovenska. Johnson a Fico rokovali aj o rozvoji vzťahov medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom, aktuálnych zahraničnopolitických otázkach a o brexite. Návšteva britského ministra zahraničia sa uskutočnila v čase, kedy rokovania o vystúpení Británie z EÚ naberajú na dynamike. V pondelok začalo štvrté kolo rokovaní o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z Únie a zasadne Rada pre všeobecné záležitosti podľa článku.

 

Bilaterálne vzťahy, priebeh rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie a aktuálne zahraničnopolitické otázky boli dnes hlavnými témami stretnutia štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom. Hoci pozornosť sa momentálne upriamuje na rokovania EÚ s Londýnom o podmienkach brexitu, dôležité sú aj bilaterálne väzby medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska.

 

Naše vzťahy sú založené na tisíckach väzieb, počnúc početnou slovenskou komunitou žijúcou vo Veľkej Británii až po našu plodnú obchodno-ekonomickú spoluprácu. Veľká Británia je 7. najväčší obchodný partner SR a jednou z najväčších priamych zahraničných investícií na Slovensku je projekt britskej spoločnosti Jaguar Land Rover.

 

Popri silných ekonomických väzbách, sú tu aj historické súvislosti: na budúci rok si pripomíname 100. výročie založenia Československa a neoceniteľnú úlohu, ktorú Veľká Británia zohrávala pri jeho vzniku. „Rokovania o odchode Veľkej Británie z Európskej únie môžeme prirovnať k rozvodu. Je bolestivý, nepríjemný a veľa stojí, ale napriek tomu je v rukách oboch strán, aby bol tento proces zvládnutý organizovane,“ uviedol na tlačovej konferencii po skončení rozhovorov štátny tajomník MZVaEZ SR I. Korčok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies