Johnson šokoval krutým výrokom o mŕtvolách v Líbyi, chcú ho pripraviť o kreslo

NETKY.SK • 4 Október 2017, 10:04 • 2 min
Johnson šokoval krutým výrokom o mŕtvolách v Líbyi, chcú ho pripraviť o kreslo

LONDÝN - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson čelí kritike a výzvam na svoje odvolanie po komentári, v ktorom zosmiešňoval obete občianskej vojny v Líbyi.

slovakia

left justify in out

Vo svojom utorkovom vystúpení na konferencii Konzervatívnej strany v Manchestri Johnson vyhlásil, že líbyjské mesto Sirta má potenciál stať sa "druhým Dubajom" vďaka skupine britských podnikateľov, ktorí by tam chceli investovať. Ako lákadlo spomenul "biely piesok, krásy mora a šikovných mladých ľudí". "Jediné, čo musia urobiť, je zbaviť sa mŕtvol," dodal Johnson a zasmial sa.

 

V reakcii na tento jeho výrok Johnsonova spolustraníčka Heidi Allenová vo svojom tweete napísala, že Johnson "by mal prísť o prácu". Jeho slová označila za "100-percentne neprijateľné od nikoho a už vôbec nie od ministra zahraničných vecí". Johnson by za ne mal byť odvolaný. "Nezastupuje moju stranu," zdôraznila Allenová. Tieňová ministerka zahraničných vecí Emily Thornberryová označila Johnsonove slová za "hanebné".

 

"Hovoriť o týchto mŕtvych žartovne - ako o malej nepríjemnosti pred tým, ako britskí investori nepremenia mesto na letovisko - je neuveriteľne surové, nemilosrdné a kruté," napísala Thornberryová. Podľa poslankyne liberálnych demokratov Jo Swinsonová toto je ďalší dôkaz, že "Boris (Johnson) nie je vhodný na tento post" ministra zahraničných vecí. Podľa Thornberryovej by si premiérka Theresa Mayová "mala urobiť vo vláde poriadok" a Johnsona odvolať.

 

Johnson, ktorý je povestný svojou prostorekosťou, reagoval prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Ľudí, "ktorí o Líbyi nevedia nič a nič nechápu", obvinil "z hrania sa na politiku (v súvislosti) s neuveriteľne nebezpečnou realitou v Sirte". Vysvetlil, že odstraňovanie tiel mŕtvych bojovníkov Dáišu (IS) bolo zložité kvôli výbušným náložiam.

 

Líbyjské polovojenské jednotky ovládli mesto Sirta v decembri minulého roku, keď odtiaľ vyhnali príslušníkov džihádistickej organizácie Islamský štát. V auguste tohto sa v rôznych častiach mesta našli telá najmenej 25 ľudí. Len pred niekoľkými dňami britská televízia Channel 4 odvysielala zábery, na ktorých vidno, ako Johnson recituje báseň urážajúcu budhizmus na najposvätnejšom mieste budhistov v Mjanmarsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona