Johnson & Johnson súhlasil s rekordnou pokutou 2,2 miliardy

NETKY.SK • 7 November 2013, 10:50 • 2 min
Johnson & Johnson súhlasil s rekordnou pokutou 2,2 miliardy

NEW YORK - Americká farmaceutická spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) súhlasila, že zaplatí rekordnú pokutu 2,2 miliardy USD (1,63 miliardy eur) za urovnanie sporov v USA za nekalé marketingové praktiky. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Určovanie sporu s federálnou vládou a 45 štátmi ukončilo dekádu trvajúce vyšetrovanie marketingových praktík farmaceutického gigantu v súvislosti s propagáciou jeho antipsychotických liekov Risperdal a Invega a lieku na srdce Natrecor. Úrady v USA povolili používanie Risperdalu na liečbu schizofrénie u dospelých, ale J&J presadzoval jeho využitie aj na neschválené účely, napríklad na potlačenie agresivity a úzkosti u starších dementných pacientov, a dokonca na liečbu detí s poruchami správania a neprispôsobivých dospelých jedincov.

Farmaceutický gigant "agresívne" propagoval tento liek - platil lekárom, aby ho predpisovali a lekárňam za jeho predaj dával bonusy.  Americký úrad pre kontrolu liečiv FDA opakovane varoval J&J pred nekalými praktikami a zavádzaním lekárov, a keď jeho varovania nemali žiadny efekt, obrátil sa na súd.

Dohoda o pokute však odborníkov neprekvapila, keďže J&J si už dlhšie odkladal na ňu peniaze. Výška pokuty zodpovedá zhruba 12,5 % z príjmov koncernu v uplynulom kvartáli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies