Johnson: Gibraltár bude mať pevnú podporu britskej vlády aj po brexite

NETKY.SK • 1 Apríl 2017, 15:50 • 2 min
Johnson: Gibraltár bude mať pevnú podporu britskej vlády aj po brexite

BRUSEL - Veľká Británia bude v súvislosti s rokovaniami o brexite "pevná ako skala" ohľadom svojej podpory pre Gibraltár, britskú enklávu na juhu Španielska.

slovakia

left justify in out

Uviedol šéf britskej diplomacie Boris Johnson. Predseda Európskej rady Donald Tusk v piatok upozornil, že po odchode Británie z EÚ bude musieť s akoukoľvek dohodou o Gibraltáre súhlasiť aj Španielsko.

 

Politické usmernenia pre rokovania o brexite, ktoré v piatok vo Vallette predstavil Tusk, znamenajú pre Španielsko použitie práva veta ohľadom budúceho vzťahu medzi Úniou a malým britským územím.

Johnson sa podľa tlačovej agentúry Reuters v piatok večer telefonicky spojil s predsedom vlády Gibraltáru Fabianom Picardom. Krátko na to vo svojom účte na Twitteri oznámil, že Londýn zostane "pevný ako skala" a bude neochvejne trvať na súčasnom statuse Gibraltáru.

 

Madrid požaduje kontrolu nad svojim bývalým územím, ktoré Španielsko odstúpilo Britom v roku 1713. Gibraltárska otázka bola v posledných rokoch predmetom viacerých sporov - či už kvôli rybolovu alebo hraničným kontrolám - medzi Britániou s Španielskom, ktoré musela riešiť Európska komisia.

 

V Gibraltári na ploche sedem kilometrov štvorcových žije okolo 32.000 obyvateľov. Po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, o európske členstvo automaticky príde aj Gibraltár. A to napriek tomu, že vo vlaňajšom júnovom referende o brexite až 96 percent voličov v Gibraltári hlasovali za zotrvanie v Európskej únii.

 

Očakáva sa, že štatút Gibraltáru v pobrexitovom období bude jedným z najspornejších bodov nadchádzajúcich rokovaní medzi Bruselom a Londýnom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies