Johnson: Británia podporuje dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 15:12 • 2 min
Johnson: Británia podporuje dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu

RAMALLÁH - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson dnes uviedol, že jeho krajina aj naďalej podporuje myšlienku vytvorenia dvoch štátov pre dva národy ako riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

slovakia

left justify in out

Johnson počas návštevy v Predjordánsku v rozhovore s novinármi uviedol, že jeho vláda je oddaná spomínanej vízii, a zdôraznil, že "by sme sa nemali vzdávať tohto plánu". Priznal však, že jeho realizácii bránia prekážky, pričom spomenul aj výstavu nových židovských osád a domov. Uviedol tiež, že mier musia dosiahnuť strany konfliktu, nemôže im byť vnútený zvonku.

 

Johnson má na programe svojej pracovnej návštevy - prvej vo funkcii šéfa britskej diplomacie - stretnutie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom v Ramalláhu i s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Jeruzaleme. Dnes už absolvoval schôdzku s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom.

 

Stretnúť sa má aj s predstaviteľmi združenie Mier teraz, ktoré brojí proti budovaniu nových židovských osád. Tieto kroky podľa združenia poškodzujú obraz Izraela v zahraničí a predstavujú hrozbu pre jeho budúcnosť.

 

Izraelský denník The Jerusalem Post napísal, že s Johnsonom sa počas jeho návštevy chcú zísť aj zástupcovia židovských osadníkov z pravého brehu Jordánu. Ich cieľom je prezentovať Johnsonovi svoje názory ohľadom budovania nových osád.

 

Británia vlani v decembri na pôde OSN podporila návrh rezolúcie, ktorá Izrael žiada, aby zastavil budovanie nových osád, čo vyvolalo nevôľu židovského štátu a prejavilo sa aj na bilaterálnych vzťahoch s Britániou. Spojené štáty sa vtedy zdržali hlasovania. Tým, že USA rezolúciu nevetovali, mohol byť dokument prijatý.

 

Na rozdiel do svojho predchodcu Baracka Obamu nový americký prezident Donald Trump vysiela rozporuplné signály o tom, či USA stále podporujú dvojštátne riešenie.

 

Trumpovo zvolenie povzbudilo zástancov tvrdej línie v Izraeli, ktorí sú proti vytvoreniu palestínskeho štátu. Samotný Netanjahu však nedávno myšlienku na vytvorenie palestínskeho štátu jednoznačne podporil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona