John Key: Nový Zéland nevyšle svojich vojakov do boja s Islamským štátom v Iraku

NETKY.SK • 5 November 2014, 07:54 • 2 min
John Key: Nový Zéland nevyšle svojich vojakov do boja s Islamským štátom v Iraku

WELLINGTON - Nový Zéland nevyšle svojich vojakov do Iraku, aby tam bojovali s extrémistami Islamského štátu, povedal dnes premiér John Key. Vláda však zváži vyslanie novozélandských vojakov na pomoc pri výcviku irackých síl za frontovou líniou, dodal.

slovakia

left justify in out

"To je to, v čom sme dobrí, ukázali sme to v Afganistane," citovala premiéra tlačová agentúra DPA. Key povedal, že 10 vojenských plánovačov so znalosťami vojenských operácií, komunikácie, logistiky, výcviku a vojenského práva odcestuje na Blízky východ, aby posúdilo situáciu a potom poskytne vláde ďalšie informácie k tomuto návrhu.

 

Premiér tiež povedal, že vládne agentúry zostavili zoznam s menami 30 až 40 Novozélanďanov, ktorí sa správajú extrémisticky. Niektorí z nich podľa neho odcestovali do Sýrie, aby sa tam zapojili do bojov, ďalší sa o to pokúsili, ale úrady im zrušili pasy a zvyšok terorizmus financuje.
      

Podľa premiéra bol Nový Zéland považovaný za relatívne bezpečnú krajinu pred extrémistickými hrozbami, ale mení sa to, informovala tlačová agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona