John Kerry pricestoval na Kubu po 70-ročnej pauze vztíčiť americkú vlajku

NETKY.SK • 14 August 2015, 15:56 • 2 min
John Kerry pricestoval na Kubu po 70-ročnej pauze vztíčiť americkú vlajku

HAVANA - Americký minister zahraničných vecí John Kerry priletel dnes do Havany, kde sa zúčastní na slávnostnom vztýčení vlajky na americkej ambasáde opätovne otvorenej po desiatkach rokov. USA a Kuba obnovili diplomatické styky a Kerry je prvý šéf americkej diplomacie, ktorý navštívil Kubu po 70-ročnej pauze, od roku 1945.

slovakia

left justify in out

Pred ním bol na Kube naposledy 9. marca 1945 minister Edward Stettinius, ktorý sa karibskom ostrove zastavil pri návrate z medzinárodnej konferencie v metropole Mexika, citovala americký rezort zahraničných vecí agentúra Reuters.

 

Kubánska televízia prerušila vysielanie programu a prenášala Kerryho prílet na havanské letisko Josého Martího v priamom prenose, rovnako bude slávnostné otvorenie americkej ambasády. Republikánsky kandidát na prezidenta USA Marco Rubio, ktorého rodičia ušli z Kuby pred režimom Fidela Castra, skritizoval vládu prezidenta Baracka Obamu za rozhodnutie znova otvoriť ambasádu na Kube. Vo vyhlásení z New Yorku zdôraznil, že toto otvorenie zabezpečí represívnemu socialistickému režimu Kuby, že získa medzinárodnú legitímnosť a významnú ekonomickú pomoc.

 

Pred americkou ambasádou v Havane sa zišli vodiči s troma autami značky Chevrolet z 50. rokov. Šéf taxislužby, ktorá autá na miesto poslala, povedal, že sa tak stalo na žiadosť ministerstva zahraničných vecí. Dôvod žiadosti však nevysvetlil. Vyjadril pritom nádej, že sa Kerry bude chcieť zviezť v jednom z klasických amerických áut, ktoré sú pre Kubu charakteristické.

 

Pred ambasádou na pobrežnom havanskom bulvári Malecon čakalo na Kerryho slávnostné otvorenie asi 200 Kubáncov, ktorí povedali, že si to "nechcú nechať ujsť". Dvadsaťosemročný Marcos Rodriguez vyjadril nádej mnohých obyvateľov Kuby, že to prinesie sociálny i ekonomický prospech všetkých Kubáncom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies