John Kerry: Odpočúvanie zašlo priďaleko, ospravedlňujeme sa

NETKY.SK • 1 November 2013, 11:35 • 2 min
John Kerry: Odpočúvanie zašlo priďaleko, ospravedlňujeme sa

LONDÝN - Americký minister zahraničia John Kerry sa ako prvý vysoký predstaviteľ administratívy prezidenta Baracka Obamu oficiálne vyjadril k podozreniam, podľa ktorých Spojené štáty odpočúvali telefóny viacerých európskych lídrov.

slovakia

left justify in out

Kerry vo štvrtok nepriamo priznal, že špionáž USA "zašla priďaleko". Medzi odpočúvanými mala byť nemecká kancelárka Angela Merkelová, ale aj viacero iných politikov.

"Zabránili sme zostreleniu lietadiel, odpáleniu budov a vraždám ľudí, pretože sme boli schopní tieto plány odhaliť vopred," povedal šéf americkej diplomacie na konferencii v britskom Londýne. Kerry však verejnosť ubezpečil, že "žiadni nevinní ľudia v tomto procese neboli zneužití". Zároveň ale priznal: "Áno, v niektorých prípadoch to zašlo príliš ďaleko." 

Škandál odhalil nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý sa pritom odvoláva na tajné dokumenty americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktoré zverejnil jej bývalý spolupracovník Edward Snowden. Merkelovej telefónne číslo údajne figuruje na "špehovacom zozname" NSA od roku 2002 a bolo na ňom stále aj v roku 2013. Kancelárkou sa pritom stala až v roku 2005. Európska únia naznačila, že škandál poškodil vzťahy medzi ňou a Washingtonom a znížil "vzájomnú dôveru".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona