John Kerry bude v Saudskej Arábii rokovať o sýrskej opozícii

NETKY.SK • 23 November 2015, 09:58 • 2 min
John Kerry bude v Saudskej Arábii rokovať o sýrskej opozícii

ABÚ ZABÍ - Americký minister zahraničných vecí John Kerry bude dnes v Abú Zabí rokovať s predstaviteľmi Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov (SAE). Informuje o tom agentúra Reuters s tým, že témou tejto schôdzky bude nájsť spôsob, ako zabezpečiť účasť všetkých dôležitých sýrskych opozičných skupín na konferencii o ukončení konfliktu v Sýrii, ktorá sa má uskutočniť v Saudskej Arábii.

slovakia

left justify in out

Cieľom tohto narýchlo zvolaného stretnutia diplomatov Kerryho, korunného princa SAE šejka Abdalláha ibn Zajda Nahajána a saudskoarabského ministra zahraničných vecí Ádila Džubajra v metropole SAE je prediskutovať možnosti zjednotenia oponentov sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Saudská Arábia, Irán, Turecko a päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN - Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Rusko a Čína - sa začiatkom novembra stretli vo Viedni, kde sa dohodli na časovom pláne krokov vedúcich k ukončeniu občianskej vojny v Sýrii. Oficiálne rokovania medzi vládou Bašára Asada a jeho oponentmi by sa podľa tohto plánu mali začať 1. januára.


Rozdiely medzi frakciami sýrskej opozície - z ktorých niektoré sú podporované Západom a iné štátmi Perzského zálivu - sú často označované za hlavnú prekážku diplomatických snáh o ukončenie tohto konfliktu. Saudská Arábia a ďalšie sunnitské štáty Perzského zálivu boli dlhodobo hlavnými podporovateľmi sýrskeho povstania namiereného proti tamojšiemu prezidentovi Asadovi, ktorého vzbúrenci žiadajú, aby sa vzdal moci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona