John Cale si zahrá s Peteom Dohertym

NETKY.SK • 5 Marec 2016, 09:54 • 2 min
John Cale si zahrá s Peteom Dohertym

CARDIFF - Waleský hudobník John Cale zverejnil zoznam hostí, ktorí s ním zahrajú všetky skladby z legendárneho albumu The Velvet Underground & Nico (1967) už nefungujúcej kapely The Velvet Underground.

slovakia

left justify in out

Špeciálny koncert bude 3. apríla v Paríži a okrem niekdajšieho basgitaristu, klaviristu, violistu a speváka spomínanej formácie sa na pódiu ukážu aj členovia skupiny The Libertines Pete Doherty a Carl Barât, ďalej aj Animal Collective, Mark Lanegan, Etienne Daho, Lou Doillon a Nick Franglen.


Album The Velvet Underground & Nico bol debutovým počinom spomínanej kapely, v ktorej v čase nahrávania štúdiovky pôsobili okrem Calea aj Lou Reed (gitara, spev), Sterling Morrison (gitara), Maureen Tucker (bicie) a speváčka Nico. Album, známy aj vďaka obalu s banánom od Andyho Warhola, sa v americkom rebríčku Billboard 200 dostal na 129. miesto. Magazín Rolling Stone zaradil túto nahrávku na 13. priečku v rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias. Kapela vydala napríklad aj albumy White Light/White Heat (1968), The Velvet Underground (1969) alebo Loaded (1970).


John Cale sa po odchode z The Velvet Underground venoval sólovej tvorbe, počas ktorej vydal 16 štúdioviek. Zatiaľ poslednú M:Fans uviedol na trh tento rok v januári. Na konte má aj niekoľko živákov, EP nahrávok či spoločných albumov. S Louom Reedom vydal počin Songs For Drella (1990), s Brianom Enom zas Wrong Way Up (1990). Pracoval tiež na niekoľkých soundtrackoch. Ako producent sa podieľal na štúdiovkách spomínanej Nico, ďalej aj The Stooges, Patti Smith, Siouxsie and the Banshees a mnohých ďalších.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona