Joe Biden sa nebude usilovať o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany

NETKY.SK • 22 Október 2015, 06:43 • 2 min
Joe Biden sa nebude usilovať o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany

WASHINGTON - Americký viceprezident Joe Biden sa nebude usilovať o získanie nominácie Demokratickej strany na kandidáta v prezidentských voľbách v roku 2016. Oznámil to dnes samotný Biden v Ružovej záhrade Bieleho domu po boku úradujúcej hlavy štátu Baracka Obamu.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters píše, že sa týmto oznámením ukončili mesiace špekulácií a odstránila veľká politická prekážka v prezidentskej kandidatúre bývalej ministersky zahraničných vecí a favorizovanej kandidátke demokratov Hillary Clintonovej.


"I keď nebudem kandidátom, nebudem ticho," uviedol 72-ročný Biden na tlačovej konferencii, z ktorej citovala agentúra Reuters.


O prezidentskú nomináciu sa Biden, ktorý pôsobil vyše tri desaťročia ako senátor za štát Delaware, v minulosti uchádzal dvakrát. V oboch prípadoch, v roku 1988 i 2008, sa boja vzdal ešte pred hlasovaním v primárkach. Svoje aktuálne rozhodnutie Biden odôvodnil tým, že "už, žiaľ, nemá dostatok času potrebného na víťaznú kampaň na nomináciu".


Biden je podľa prieskumov mimoriadne vplyvným a obľúbeným politikom medzi pracujúcimi voličmi bielej pleti. Reuters píše, že jeho hlas prezidentskému kandidátovi môže ešte v blížiacom sa zápase zohrať dôležitú úlohu.
Clintonová reagovala na rozhodnutie svojho teoretického rivala odkazom na sociálnej sieti Twitter. Biden "je dobrý priateľ a veľký muž. Dnes a vždy sa inšpirujem jeho optimizmom a snahou meniť svet k lepšiemu," dodala manželka jedného z bývalých amerických prezidentov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies