Joe Biden má menší problém, niektoré štáty žalujú výsledky prezidentských volieb

NETKY.SK • 11 December 2020, 08:28 • 2 min
Joe Biden má menší problém, niektoré štáty žalujú výsledky prezidentských volieb

WASHINGTON – Federálny štát Texas sa počas tohto týždňa obrátil na Najvyšší súd USA so žiadosťou o anulovanie výsledkov prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Texas obviňuje kľúčové štáty Georgiu, Michigan, Pensylvániu a Wisconsin, ktoré po prepočítaní voličských hlasov uznali za víťaza volieb demokratického kandidáta Joea Bidena. Tie sa na najvyšší súd automaticky obrátili s požiadavkou, aby ten žalobu zamietol.

 

Texas obišiel súdy nižších inštancií

V štáte Texas sa totiž domnievajú, že menované štáty pre pandémiu nového koronavírusu upravili pravidlá pre korešpondenčné hlasovanie, čo je v rozpore so zákonom.

 

Sťažnosť podal minister spravodlivosti za štát Texas Ken Paxton. Využil tak možnosť federálnych štátov žalovať iné štáty priamo na Najvyššom súde USA a obísť tak súdy nižších inštancií.

 

img

 

Štáty, v ktorých sa museli prepočítavať hlasy požiadali najvyšší súd, aby žalobu proti nim zmietol zo stola, pretože obvinenia nie sú ničím podložené. Podľa šéfov jednotlivých ministerstiev spravodlivosti obsahuje texaský podnet „veľké množstvo nepodložených tvrdení“.

 

„Neexistujú náznaky, že by došlo k akémukoľvek podvodu či k niečomu, čo by mohlo spochybniť správnosť volebných výsledkov,“ vyjadril sa minister spravodlivosti Josh Kaul za štát Winsconsin.

 

Prečítajte si tiež: Syn Joea Bidena je podozrivý z daňových podvodov

 

Chýbajú relevantné dôkazy

Súdy nižších inštancií už totiž pred pár týždňami zamietli viaceré Trumpove žaloby, v ktorých napádal výsledky prezidentských volieb. Tie dodnes priton označuje za zmanipulované.

 

Na stranu Texasu sa pridalo ďalších 17 štátov, v ktorých získal najväčšiu podporu dosluhujúci prezident Donald Trump. Americké média sa však domnievajú, že sa im nepodarí zvrátiť výsledok volieb. Chýbajú totiž akékoľvek dôkazy o tom, že by pri prepočítavaní došlo k nejakým pochybeniam.

 

img

 

Joe Biden získal vo voľbách 306 hlasov voliteľov, pričom Donald Trump iba 232 hlasov voliteľov. Volitelia v pondelok (14. decembra) oficiálne vyhlásia budúceho amerického prezidenta. Ak by však Biden stratil hlasy voliteľov zo žalovaných štátov, funkciou by sa mohol na nejaký čas rozlúčiť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trumpova nádej na prepočítanie hlasov je mizivá, žaloba v Pensylvánii bola zamietnutá



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies