Joe Biden je oficiálne potvrdený ako nový americký prezident

NETKY.SK • 7 Január 2021, 10:31 • 2 min
Joe Biden je oficiálne potvrdený ako nový americký prezident

WASHINGTON - Stalo sa tak napriek masívnym protestom, pre ktoré musel kongres prerušiť zasadnutie.

slovakia

left justify in out

Americký Kongres formálne potvrdil víťazstvo demokrata Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách. Snemovňa i Senát potvrdili Bidenovo víťazstvo na základe hlasov Zboru voliteľov.

 

Stalo sa tak po tom, ako museli v stredu svoje zasadnutie prerušiť, keď do Kapitolu vtrhli rozhnevaní priaznivci dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa. 

 

Násilné protesty v Kapitole vypukli krátko po tom, ako sa svojim podporovateľom prihovoril sám Trump, ktorý tisíckam zhromaždených ľudí znovu zopakoval falošné tvrdenia o volebnom podvode.

 

Čítajte viac: Budova Kapitolu je zabezpečená, polícii sa po troch hodinách podarilo dostať situáciu pod kontrolu

 

img

 

 

Neskôr dosluhujúci prezident Trump demonštrantom síce povedal, aby zostali pokojní, no neprikázal im rozísť sa a domov ich poslal až následne prostredníctvom videa. Ani vtedy však ich správanie neodsúdil. Zákonodarcovia sa tak vrátili k zasadnutiu viac ako šesť hodín po prepuknutí násilia.

 

Čítajte tiež: Zuzana Čaputová sa vyjadrila k udalostiam v americkom Kongrese, jej slová by si mali zobrať mnohí k srdcu

 

 

img

 

Napriek plánom trinástich republikánskych senátorov a desiatok kongresmenov skomplikovať proces a namietať proti rátaniu hlasov z asi šiestich rôznych štátov, napokon sa debatovalo len o Arizone a Pennsylvánii, pričom oba tieto pokusy stroskotali.

Kongres potvrdil, že Biden získal celkovo 306 hlasov v Zbore voliteľov, zatiaľ čo Trump 232. Inaugurácia sa tak bude konať 20. januára.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies