Joe Biden, Emmanuel Macron, Boris Johnson a Olaf Scholz rokovali o ďalších krokoch

NETKY.SK • 7 Marec 2022, 21:30 • 2 min
Joe Biden, Emmanuel Macron, Boris Johnson a Olaf Scholz rokovali o ďalších krokoch

BRATISLAVA - Politickí lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a Nemecka sa počas pondelkových rokovaní prostredníctvom videokonferencie dohodli na potrebe ďalších krokov, ktoré majú potrestať Rusko za inváziu. Následne vyzvali Rusko, aby z Ukrajiny stiahlo svoje jednotky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Americký prezident Joe Biden, britský premiér Boris Johnson, francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz „potvrdili svoje odhodlanie pokračovať vo zvyšovaní nákladov pre Rusko za jeho nevyprovokovanú a neoprávnenú inváziu na Ukrajinu“, píšu  vo vyhlásení Bieleho domu.

 

img

 

Agentúra AFP pripomína, že západní spojenci od začiatku ruskej invázie deklarovali jednotu ohľadne sankcií, avšak tú v pondelok naštrbilo Nemecko, ktoré je proti prerušeniu dodávok ropy a zemného plynu z Ruska do Európy. Scholz ešte pred rokovaním označil dodávky energetických surovín z Ruska za nevyhnutné pre Európu. USA dovážajú z Ruska len malé množstvá ropy.

 

Prečítajte si tiež: EÚ začne posudzovať členstvo Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska

 

img

 

Vo vyhlásení nemeckej vlády po videokonferencii sankcie nespomínali. Berlín sa zameral na obavy týkajúce sa problémov s dopravou humanitárnej pomoci na Ukrajinu.

 

Podľa hovorcu nemeckej vlády Steffena Hebestreita sa všetci štyria lídri zhodli na tom, že „ochrana civilného obyvateľstva musí byť najvyššou prioritou a Rusko musí okamžite ukončiť svoj útok na Ukrajinu, ktorý je v rozpore s medzinárodným právom a úplne stiahnuť svoje vojská“.

 

img

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Miloš Zeman ocení Volodymyra Zelenského!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies