Joe Biden chce poznať názor Slovenska na situáciu na Ukrajine. Vojakov tam zatiaľ nepošle

NETKY.SK • 9 December 2021, 06:37 • 2 min
Joe Biden chce poznať názor Slovenska na situáciu na Ukrajine. Vojakov tam zatiaľ nepošle

WASHINGTON - Americký prezident bude vo štvrtok telefonovať s vedúcimi predstaviteľmi východoeurópskych krajín vrátane Slovenska, ktoré sú členmi Severoatlantickej aliancie, aby s nimi prediskutoval utorkové rokovanie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ako aj strach z vojny na Ukrajine. V noci na štvrtok to oznámil Biely dom.

slovakia

left justify in out

Joe Biden "bude telefonovať s lídrami Bukureštskej deviatky, našimi spojencami z Východného krídla NATO, aby ich informoval o svojom hovore s prezidentom Putinom, vypočul si ich pohľady na súčasnú situáciu a vyzdvihol záväzok Spojených štátov týkajúci sa transatlantickej bezpečnosti", uviedol Biely dom vo vyhlásení. Bukureštská deviatka (B9) sa skladá z Bulharska, Česka, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. 

 

img

 

Podľa Bieleho domu sa konferenčný hovor s vedúcimi predstaviteľmi týchto východoeurópskych krajín uskutoční po Bidenovom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý požiadal Spojené štáty o pomoc pri odvracaní ďalších ruských útokov. Telefonát s ukrajinským lídrom je taktiež naplánovaný na štvrtok.

 

K téme: Americká delegácia verzus Putin. Ako dopadlo online rokovanie dvoch najmocnejších mužov sveta?

 

Biden a Putin sa v utorok rozprávali cez videolink približne 2 hodiny. Tento summit vnímali ako životne dôležitú šancu na rozptýlenie napätia na rusko-ukrajinskej hranici, kam Rusko vyslalo až do 100 000 svojich vojakov, čo vyvolalo silné obavy z veľkej vojny v Európe.  Americký prezident povedal, že počas utorkového rokovania s Putinom mu dal jasne najavo, že v prípade invázie na Ukrajinu čakajú Rusko ekonomické následky nevídaného rozsahu. Putin pritom podľa Bidena toto varovanie pochopil. Ruský prezident na utorkovom rokovaní uviedol, že Moskva pošle počas týždňa do Washingtonu návrhy týkajúce sa Ukrajiny.

 

img

 

Biden v stredu vyhlásil, že v súčasnosti nie je na stole možnosť, že by Spojené štáty vyslali na Ukrajinu svojich vojakov s cieľom odradiť Rusko od potenciálnej invázie. V noci na štvrtok o tom informovala agentúra Reuters. Biden uviedol, že Spojené štáty majú morálnu a zákonnú povinnosť brániť spojencov z NATO v prípade napadnutia. Táto povinnosť sa však nevzťahuje na Ukrajinu. "Záležalo by to tiež na tom, čo sú ostatné členské krajiny NATO ochotné spraviť. No to, že by Spojené štáty použili silu na konfrontáciu Ruska v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, je veľmi nepravdepodobné," uviedol pre novinárov. 

 

Možno vás zaujme: Olafa Scholza zvolili za nemeckého kancelára

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies