Jobbik si v komunálnych voľbách posilnil druhú pozíciu, tvrdí Vona

NETKY.SK • 13 Október 2014, 10:18 • 2 min
Jobbik si v komunálnych voľbách posilnil druhú pozíciu, tvrdí Vona

BUDAPEŠŤ - Ultrapravicová maďarská strana Jobbik v nedeľňajších komunálnych voľbách získala posty 14 starostov a primátorov, konštatoval dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii predseda strany Gábor Vona, podľa ktorého si Jobbik posilnil druhú pozíciu medzi stranami.

slovakia

left justify in out

"Znamená to, že oproti voľbám v roku 2010 sme z hľadiska primátorov a starostov získali takmer päťnásobok," zdôraznil šéf ultrapravičiarov, podľa ktorého komunálne voľby znamenali pre Jobbik prelomový úspech. 

 

"Stabilizovali sme - dokonca posilnili - druhú pozíciu," dodal Vona, podľa ktorého to jednoznačne naznačuje, že v parlamentných voľbách v roku 2018 bude schopný vymeniť terajšiu vládu bloku Fidez-KDNP práve Jobbik. 

 

Z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb však vyplýva, že Jobbik dostal 1,15 milióna voličských hlasov, pričom Maďarská socialistická strana (MSZP) 1,22. 

 

Druhou najsilnejšou stranou teda zostáva MSZP, pričom ale podpora Jobbiku pomaly stúpa a socialisti priebežne slabnú - na jeseň v roku 2010 ich volilo 1,83 milióna voličov.

 

Po aprílových parlamentných voľbách a májových voľbách do Európskeho parlamentu v nedeľu získal blok Fidesz-KDNP ďalšie výrazné víťazstvo: primátor Budapešti István Tarlós podporovaný týmto blokom opäť vyhral; vo všetkých župných samosprávach má Fidesz-KDNP väčšinu; z 23 budapeštianskych obvodov nezískal vládny blok miesto starostu iba v štyroch obvodoch; a z 23 miest so župným právom je primátorom nominant Fideszu-KDNP v 20 mestách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona