Jobbik preveruje poslancov, či nemajú napríklad izraelské občianstvo

NETKY.SK • 29 November 2012, 14:50 • 2 min
Jobbik preveruje poslancov, či nemajú napríklad izraelské občianstvo

Jobbik preveruje poslancov, či nemajú napríklad izraelské občianstvo - Politika Ultprapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik rozoslalo v stredu večer e-mailom všetkým poslancom maďarského parlamentu otázku, či okrem maďarského občianstva nemajú aj iné

slovakia

left justify in out

img

Ultprapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik rozoslalo v stredu večer e-mailom všetkým poslancom maďarského parlamentu otázku, či okrem maďarského občianstva nemajú aj iné. Podľa tlačovej agentúry MTI to dnes oznámil podpredseda Jobbiku Elöd Novák.

Podľa Nováka šéf Úradu na ochranu národných údajov a slobody informácií (NAIH) Attila Péterfalvi potvrdil dávnejšie stanovisko ombudsmana na ochranu osobných údajov Andrása Jóriho, podľa ktorého údaje týkajúce sa prípadného dvojakého občianstva poslancov parlamentu sú verejnými údajmi, preto sú povinní na požiadanie poskytnúť ich komukoľvek.

Jobbik chce iniciovať úpravu zákona o parlamente, aby bolo možné sankcionovať poslancov, ktorí zámerne, alebo z nedbalosti neposkytnú odpoveď na otázku prípadného dvojakého občianstva.

Poslanec Jobbiku Márton Gyöngyösi v pondelok na plenárnom zasadnutí parlamentu povedal, že by bolo načase, aby zmapovali, koľko židov je v Maďarsku, koľko ich je v parlamente a vo vláde. Ultrapravicový poslanec sa neskôr ospravedlnil židovským spoluobčanom, ale poznamenal, že trvá na iniciatíve svojej strany, podľa ktorej by maďarská vláda mala zverejniť prípadný zoznam členov parlamentu a vlády, ktorí majú dvojaké maďarsko-izraelské občianstvo a teda znamenajú národno-bezpečnostné riziko.

Zahraničné médiá si všímajú antisemitské prejavy v maďarskom parlamente

Pondelkové protižidovské prejavy poslanca opozičného ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Mártona Gyöngyösiho nevyvolali v laviciach vládnych ani opozičných strán maďarského parlamentu okamžité pobúrenie, čí odmietnutie. Konštatoval dnes kriticky nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v článku nazvanom "Antisemitské vystúpenie v parlamente".
Skutočnosť, že pri nedávnom podobnom prípade viedol rokovanie zákonodarného zboru tiež Zoltán Balczó z Jobbiku, svedčí o tom, že strana si starostlivo pripravuje takéto škandály, dodáva FAZ.

Podľa komentára nemeckého Die Weltu Jobbik je prvou otvorene protižidovskou stranou v Európe od druhej svetovej vojny. Jobbik dosiahol hranice svojej možnej podpory a uznal, že nemá šancu udržať sa v strede politického spektra. "Nové, otvorenejšie antisemitské prejavy sú znakmi krízy," poznamenáva denník.

Nemecký Spiegel Online vytýka, že vláda sa od prejavu poslanca Jobbiku dištancovala iba zdráhavo a aj to iba potom, čo sa ozvali židovské organizácie. Vyhlásenie vlády sa podľa servera javí iba ako zaťažujúca povinnosť a je škandalózne, že maďarský štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh v reakcii na Gyöngyösiho slová si nedal námahu dištancovať sa, dokonca sa nezdal byť ani pohoršený. "Vládny Fidesz sa čoraz viac blíži ku krajnej pravici, sčasti z vypočítavosti a sčasti z presvedčenia," píše Spiegel Online.

Britský denník The Economist v tejto súvislosti pripomína, že Jobbik nie je marginálnou politickou silou, je treťou najväčšou stranou v Maďarsku, ktorá síce nedokázala využiť krízovú situáciu vo svoj prospech, jeho podpora je však aj napriek tomu stále okolo desiatich percent.

"Vzhľadom na to, že Maďarsko je závislé na medzinárodných pôžičkách, protižidovské vyjadrenia môžu relatívne bolestivo vplývať na schopnosť krajiny vyhnúť sa súčasnej vlne hospodárskej krízy, čo môže oslabiť pozície premiéra Viktora Orbána a jeho strany Fidesz," uviedol ruský denník Izvestija.

Poslanec Jobbiku v pondelok na plenárnom zasadnutí parlamentu vytýkal štátnemu tajomníkovi ministerstva zahraničných vecí Zsoltovi Némethovi, že vláda sa v nedávnom konflikte v Gaze s Izraelom nepostavila na stranu Palestínčanov. Gyöngyösi dodal, že svetový mier je ohrozený v prvom rade Izraelom.

"V súvislosti s takýmto konfliktom by bolo načase, aby sme zmapovali, koľko židov určitým spôsobom ohrozujúcich národnú bezpečnosť krajiny žije v Maďarsku a koľko ich je v parlamente a vo vláde," vyhlásil poslanec Jobbiku.

Ultrapravicový poslanec Gyöngyösi sa neskôr ospravedlnil židovským spoluobčanom, ale poznamenal, že trvá na iniciatíve svojej strany, podľa ktorej by maďarská vláda mala zverejniť prípadný zoznam členov parlamentu a vlády, ktorí majú dvojaké maďarsko-izraelské občianstvo a teda znamenajú národno-bezpečnostné riziko.

Proti Gyöngyösiho vyhláseniam sa ohradila vláda, parlamentné strany, MAZSIHISZ a ďalšie maďarské i zahraničné organizácie, predstavitelia USA aj Izraela. Opozičná Demokratická koalícia avizovala, že iniciuje kroky na rozpustenie Jobbiku.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies