Jobbik navrhol zakotviť ochranu verejných financií do ústavy

NETKY.SK • 7 Február 2017, 13:08 • 2 min
Jobbik navrhol zakotviť ochranu verejných financií do ústavy

BUDAPEŠŤ - Návrh novely ústavy, ktorou by do základného zákona zakotvili ochranu verejných financií, predložila dnes parlamentu maďarská opozičná ultrapravicová strana Jobbik.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI predseda parlamentnej frakcie Jobbiku János Volner na budapeštianskej tlačovej konferencii povedal, že korupcia v Maďarsku spôsobuje ročne škody vo výške 400 miliárd forintov (takmer 1,3 miliardy eur), okrem iného aj predražovaním verejného obstarávania.

 

Na základe vývoja indexu korupcie je podľa Volnera zrejmé, že situácia sa zhoršuje aj v porovnaní s rokom 2010, keď nastúpila vláda premiéra Viktora Orbána a jeho strany Fidesz. Preto Jobbik v záujme dosiahnutia zmeny vypracoval návrh balíčka zákonov, dodal opozičný politik.

 

Prvým krokom by mala byť úprava ústavy, ale Jobbik bude presadzovať aj povinnú previerku vývoja majetku politikov vládnych strán, ako aj zverejnenie majetku ich rodinných príslušníkov, konštatoval Volner.

 

Prípady korupčných trestných činov by podľa jeho slov mali byť odtajnené. Ďalej v zmysle návrhu Jobbiku by daňový úrad preveroval víťazov väčších tendrov, zriadili by protikorupčnú prokuratúru, zaviedli by dvojnásobné tresty za korupciu v prípade verejných činiteľov a trestali by aj médiá, ktoré by prispeli k tomu, aby korupčné prípady zostali utajené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies