Jobbik kritizuje odškodnenie pozostalých po obetiach série vrážd Rómov

NETKY.SK • 18 August 2013, 09:37 • 2 min
Jobbik kritizuje odškodnenie pozostalých po obetiach série vrážd Rómov

BUDAPEŠŤ - Hovorca Jobbiku konštatoval, že ročne sa v Maďarsku stane v priemere 140 vrážd a doposiaľ rodiny obetí nedostali žiadne odškodnenie.

slovakia

left justify in out

Odškodnenie pozostalých po obetiach série vrážd Rómov v Maďarsku z rokov 2008-09, o ktorom rozhodla maďarská vláda uplynulý týždeň, je farizejským, hlúpym a diletantským rozhodnutím, vyhlásil dnes v Budapešti hovorca ultrapravicovej strany Jobbik Ádám Mirkóczki.

Podľa agentúry MTI opozičný poslanec povedal, že nejde o to, že by ľutoval peniaze od nešťastných rodín, ale o to, že tento krok vyvolá nevôľu voči celému spoločenstvu Rómov v Maďarsku.

Mirkóczki pripomenul, že vládny Fidesz pravidelne upozorňuje Jobbik na to, že medzi obeťami, vrahmi a zločinmi nie sú rozdiely, terajšie rozhodnutie šéfa rezortu ľudských zdrojov Zoltána Baloga to všetko popiera.

Hovorca Jobbiku konštatoval, že ročne sa v Maďarsku stane v priemere 140 vrážd a doposiaľ rodiny obetí nedostali žiadne odškodnenie. "Vláda urobila najhorší možný krok voči Rómom. Ich integráciu do spoločnosti neposúva vpred, ale prehĺbi problémy spolužitia Maďarov a Rómov, pričom zo spoločenského hľadiska ide o katastrofálnu správu," cituje MTI politika Jobbiku.

Podľa jeho slov by odteraz mal štát platiť odškodnenie každej rodine obetí, alebo nikomu.

Premiér Viktor Orbán minulú stredu nariadil ministrovi spravodlivosti Tiborovi Navracsicsovi, aby jeho rezort vypracoval návrh odškodnenia dotknutých rodín. Maďarská vláda chce tak poskytnúť finančnú pomoc rodinám, ktoré sa tragickými udalosťami dostali do hmotnej núdze.

Troch obvinených z uvedenej série vrážd odsúdil Súd pre okolie Budapešti 5. augusta na doživotný trest väzenia. Štvrtý obvinený, si podľa verdiktu odsedí 13 rokov. Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť.

Pri útokoch v Kisléte a Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja ľudia a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn, ktorí utekali z podpáleného domu.

Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pri ktorých zranili niekoľko ľudí. Vrahovia vystrelili 78-krát, pričom ohrozili životy dovedna 55 ľudí.

V súdnom procese na prvom stupni s hlavným obžalovaným Árpádom Kissom, jeho bratom Istvánom, Zsoltom Petöom a Istvánom Csontosom, ktorý sa začal v marci 2011, obvinení popierali vinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies