Jobbik by spojil výstavbu táborov pre utečencov s referendom

NETKY.SK • 14 August 2015, 11:51 • 2 min
Jobbik by spojil výstavbu táborov pre utečencov s referendom

BUDAPEŠŤ - Maďarská opozičná ultrapravicová strana Jobbik by výstavbu nových táborov pre utečencov spojila s miestnym referendom, vyhlásil dnes v juhomaďarskej obci Martonfa predseda Jobbiku Gábor Vona.

slovakia

left justify in out

Podľa komerčnej spravodajskej televízie Hír TV sa Vona zúčastnil demonštrácie miestnych obyvateľov proti zámeru vlády postaviť tam jeden z dvoch nových zberných táborov. Vona povedal, že Jobbik predloží parlamentu nový zákon o migrácii.


"Chceme dosiahnuť, aby takýto tábor bolo možné postaviť iba v prípade, ak sa na to spýtajú obyvateľov všetkých obcí a miest v okruhu 15 kilometrov od miesta plánovaného tábora. Ak by nadpolovičná väčšina výstavbu odmietla, potom by vláda na to nemala právo," vyhlásil Vona.


K dnešnej demonštrácii obyvateľov obce Martonfa v Baranskej župe, ktorá bola tento týždeň už treťou v poradí, sa pridali aj občania obce Sormás v Zalianskej župe, kde má byť podľa zámerov vlády postavený druhý zberný tábor.
Vláda sa chystá vydať nariadenie, ktorým upraví podmienky výstavby utečeneckých táborov. Cieľom tohto kroku je zabrániť tomu, aby proti výstavbe protestovali príslušné samosprávy, napísal dnes spravodajský server Vs.hu.Maďarský kabinet avizoval, že koncom augusta, najneskôr začiatkom septembra, sa v uvedených obciach začnú stavať dva nové dočasné zberné tábory pre migrantov. V táboroch má byť umiestnených v kontajneroch a v stanoch po 1000 migrantov.


Vládne nariadenie má upraviť právne normy tak, aby sa na výstavbu týchto táborov z hľadiska stavebného zákona vzťahovali špeciálne ustanovenia. Tábory budú v zmysle nariadenia kvalifikované ako objekty národnej bezpečnosti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona