Job Expo v Nitre ponúka 10-tisíc pracovných miest

NETKY.SK • 18 Apríl 2013, 15:16 • 2 min
Job Expo v Nitre ponúka 10-tisíc pracovných miest

NITRA 18. apríla (SITA) - Zhruba 10-tisíc voľných pracovných miest ponúka stovka zamestnávateľov na najväčšom veľtrhu práce na Slovensku Job Expo 2013. Začal sa vo štvrtok v priestoroch výstaviska Agrokomplex v Nitre a potrvá do piatka.

slovakia

left justify in out

Tretí ročník veľtrhu organizuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny pod záštitou predsedu vlády Roberta Fica a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. "Očakávam, že efektívnosť veľtrhu by pre tento rok mala byť 80 percent,“ povedal Richter. Ako ďalej dodal, oceňuje, že na veľtrhu sa zúčastňujú všetci významní zamestnávatelia na Slovensku a chcel by, aby sa Job Expo časom stal jedným z rozhodujúcich veľtrhov práce v rámci celej strednej Európy.

Ako povedal premiér Robert Fico na panelovej konferencii o trhu práce, ku koncu januára bolo na Slovensku v evidencii úradov práce 435 438 nezamestnaných. Podiel dlhodobo nezamestnaných osôb predstavoval okolo 50 percent a viac ako polovica mladých ľudí bola nezamestnaná dlhšie ako rok. Fico odmietol, že by sa na miere nezamestnanosti podpísala novela Zákonníka práce. Problémom podľa neho je, že dlhodobo nezamestnaní strácajú pracovné návyky a o ponúknutú prácu mnohokrát nemajú záujem. "Akonáhle sa pokúšame vymyslieť mechanizmus, ako dostať nízko kvalifikovaných a dlhodobo nezamestnaných ľudí do rôznych projektov, narážame na neuveriteľnú byrokraciu. Preto budeme tlačiť na Európsku komisiu, Európsku radu, musí byť väčšia pružnosť,“ povedal Fico.

Na výstavnej ploche vyše 11 000 metrov štvorcových ponúkajú pracovné miesta zamestnávatelia zo Slovenska aj zahraničia, spoločnosti ponúkajúce vzdelávanie, prípravu pre trh práce, kariérne poradenstvo, sprostredkovateľské agentúry. Návštevníci veľtrhu môžu priamo na mieste absolvovať pracovný pohovor a dohodnúť si nástup do zamestnania. Zároveň si môžu bezplatne otestovať svoje jazykové, počítačové a profesijné kvalifikačné predpoklady a zúčastniť sa na prezentačných aktivitách, seminároch a workshopoch. Vstup na veľtrh je zdarma.

Sieť EURES sprostredkúva zamestnanie v krajinách Európskej únie a európskeho hospodárskeho priestoru, čiže Nórska, Islandu a Lichtenštajnska. "Najväčší záujem je o nemecky hovoriace krajiny - Rakúsko, Nemecko, ale veľký záujem je aj o Škandináviu, lebo Škandinávia ponúka pracovníkovi zo zahraničia tú istú mzdu ako domácemu pracovníkovi,“ povedala EURES koordinátorka Alena Házašová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. V Škandinávii hľadajú najmä robotníkov, zdravotnícky personál, lekárov a sezónnych pracovníkov v poľnohospodárstve. V krajinách Európskej únie je veľký záujem aj o reštauračný a hotelový personál a IT- profesie. Podmienkou je ovládanie cudzieho jazyka, najmä angličtiny alebo nemčiny, v závislosti od krajiny. "Ponuky bez znalosti jazyka prakticky nemáme,“ podčiarkla Házašová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies