Joachim Gauck je novým nemeckým spolkovým prezidentom

NETKY.SK • 19 Marec 2012, 07:48 • 2 min
Joachim Gauck je novým nemeckým spolkovým prezidentom

Joachim Gauck je novým nemeckým spolkovým prezidentom - Politika Novým nemeckým spolkovým prezidentom sa dnes v súlade s očakávaniami stal rodák z Rostocku Joachim Gauck (72). Niekdajší východonemecký aktivista za ľudské práva, bývalý pastor a neskôr šéf

slovakia

left justify in out

img

Novým nemeckým spolkovým prezidentom sa dnes v súlade s očakávaniami stal rodák z Rostocku Joachim Gauck (72). Niekdajší východonemecký aktivista za ľudské práva, bývalý pastor a neskôr šéf inštitúcie pre skúmanie archívov obávanej Stasi získal už v prvom kole volieb jasnú väčšinu 991 hlasov z 1228 platných hlasov. O zvolenie prvého nestraníka v histórii krajiny za prezidenta sa postarali delegáti Spolkového zhromaždenia zo všetkých strán vládnej koalície (CDU/CSU a FDP), ale aj z radov opozičných sociálnych demokratov z SPD a zelených.
      Novozvolený spolkový prezident sa následne poďakoval za vyjadrenú dôveru a pred delegátmi Spolkového zhromaždenia v súlade s platnou legislatívou potvrdil, že zvolenie akceptuje, čím sa aj oficiálne stal najvyšším ústavným činiteľom. 
      Už vo svojom prvom povolebnom vystúpení Joachim Gauck zdôraznil význam slobody a pripomenul z nej vyplývajúcu zodpovednosť. Osobitne si v tejto súvislosti zaspomínal na prvé slobodné voľby v bývalej Nemeckej demokratickej republike, na ktoré, ako formuloval, nikdy nezabudne. Súčasne podčiarkol, že sa postaví zoči-voči všetkým novým výzvam a akcentoval, že veľký význam má všetko, čo sa urobí i všetko, čo sa neurobí. 
      Za dlhoročnú antifašistickú aktivistku Beate Klarsfeldovú hlasovalo napokon 126 delegátov, čo predstavuje viac ako mohla nominovať opozičná strana Ľavica (Die Linke), ktorá ju na funkciu navrhla. To predstavuje aj pre ňu lichotivý výsledok. Za historika Olafa Roseho, ktorého napokon vyslala do boja o prezidentský palác ultrapravicová Národnodemokratická strana Nemecka (NPD) hlasovali traja delegáti.
      Štyri odovzdané hlasy boli neplatné, 108 delegátov sa hlasovania zdržalo.
      Nástupca odstúpivšieho Christiana Wulffa vo funkcii by ústavou predpísanú prísahu mal zložiť v piatok v Berlíne na spoločnom zasadaní oboch komôr nemeckého parlamentu - Spolkového snemu a Spolkovej rady.

Zdroj: TASR/ARD, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies